Nápoly alatt egy valóságos időzített bomba ketyeg, amelyről a nápolyiak tudomást sem vesznek. A geofizikusok jó ideje jelzik, a Vezúv kitörni készül.

Spartacus idejében - Kr.e. 76-ban.- szinte a hegy csúcsáig szőlők borították a vulkánt és váratlan dolog volt, amikor sokkal később - Kr.u.79-ben - kitört a Vezúv elpusztítva Herculáneumot, és Pompeit. Azóta mindenki tudja róla, hogy a Vezúv veszélyes vulkán, de az 1600-as évektől napjainkig ugyanolyan nagy kitörést nem produkált mint az ókori volt.

A város házai amőbaszerű nyúlványokként kúsznak a hegy oldalára, tényleg nem tisztelve a veszélyt. A nápolyi hatóságok igyekeznek gátat vetni a további terjeszkedésnek és felajánlották azt is, hogy bizonyos kárpótlást kapnának azok akik onnan elköltöznek.

A világon mindenütt vannak katasztrófa övezetek, ahol a legtöbb földrengés, vulkánkitörés, taifun és hurrikán keletkezik. Mégis, ezek a Föld legsűrűbben lakott területei közé tartoznak, az ember olyan görcsösen ragaszkodik a korábbi élethelyeihez, hogy egy ilyen távoli és bizonytalan katasztrófa miatt nem szívesen hagyja el az otthonát. (MR)