"Hisztériának" nevezte csütörtökön Londonban közölt cikkében a cseh elnök a globális felmelegedés "ideológiáját", amely szerinte a kommunizmusnál is nagyobb fenyegetést jelent a demokráciára és a szabadságra. Václav Klaus a Financial Timesban közzétett elemzésében azt írta: egyetlen kivételesen enyhe tél elég volt a környezetvédőknek és követőiknek ahhoz, hogy radikális és azonnali intézkedéseket sugalljanak az időjárással kapcsolatban, tekintet nélkül arra a tényre, hogy a XX. század folyamán a globális hőmérséklet mindössze 0,6 százalékkal emelkedett. Klaus szerint a "politikai korrektség diktátumai szigorúak", és - az emberiség történelmében nem először - kizárólag "egyetlen engedélyezett igazságot erőltetnek ránk".

A cseh államfő Michael Crichton író azon kijelentését idézi, amely szerint az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás a valóság és a fantázia, az igazság és a propaganda szétválasztása. Klaus a londoni gazdasági napilapban írt cikkében közli: ő is ugyanígy érez, mivel a "globális felmelegedési hisztéria az igazság kontra propaganda problémájának elsődleges példájává vált". A politikus azt írta: olyan emberként, aki élete zömét a kommunista rendszerben élte le, kötelességének tartja kijelenteni, hogy ma már a "nagyra törő környezetvédelmi mozgalomban", és nem a kommunizmusban látja a szabadságra, a demokráciára, a piacgazdaságra és a jólétre leselkedő legnagyobb fenyegetést. Ez az "ideológia" ugyanis szerinte egyfajta központi - és immár globális - tervezéssel váltaná fel "az emberiség szabad és spontán fejlődését". Klaus szerint a környezetvédők azonnali politikai cselekvést kérnek, mivel nem hisznek a hosszú távú kedvező hatásaiban, és figyelmen kívül hagyják a műszaki fejlődést, valamint azt a "bizonyított tényt" is, hogy minél gazdagabb a társadalom, annál magasabb szintű a környezetvédelem.

A cseh államfő felteszi a kérdést: a bolygó több százmillió éves fejlődésének összefüggésében nézve van-e bármiféle értelme a Föld felmelegedéséről beszélni.

"Minden gyerek" tanul az iskolában a hőmérsékleti ingadozásokról, a jégkorszakokról, a középkor sokkal melegebb klímájáról, és mindenki tapasztalhatott saját élete során is hőmérséklet-változásokat mindkét irányban, áll a cikkben. Klaus szerint a globális felmelegedés ügye ma már inkább az ember szabadságáról, semmint a globális átlaghőmérséklet "tizedfoknyi változásairól" szól.

A politikus a cikkben több pontba rendezi álláspontját és követeléseit. Ezek között szerepel, hogy az "apró klímaváltozások" nem igényelnek messze ható korlátozó intézkedéseket, a szabadság és a demokrácia bármilyen mértékű visszaszorítását el kell kerülni, és az emberek életének "felülről történő szervezése" helyett hagyni kell, hogy "mindenki úgy éljen, ahogy akar".

Klaus szerint szembe kell fordulni a tudomány átpolitizálásával, és a "tudományos konszenzus" fogalmával is, mert ez utóbbi minden esetben "csak egy hangos kisebbség" véleménye, soha nem a "csendes többségé".

A cseh államfő fejtegetése szinte szó szerint egybecseng azzal a komoly feltűnést keltő dokumentumfilmmel, amelyet néhány hete mutatott be a brit Channel 4 kereskedelmi tévé, "A nagy globális felmelegedési svindli" címmel.

A márciusban sugárzott, klímakutatókat megszólaltató összeállítás alapkövetkeztetése szerint az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas - nem kis részben állami - pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek. Ennek az iparágnak a képviselői az ellenvéleményt hangoztatókat módszeresen lejáratják, az olajipar zsoldjában állóknak bélyegzik, tudományos pályafutásukat tönkreteszik, sőt a halálos fenyegetések sem ritkák - állították a Channel 4-nak nyilatkozó tudósok.