Magyar gazdaság

Kedvezőtlen fejlemények

Bár enyhén csökkent a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest, a foglalkoztatottság is igen alacsony szintre süllyedt. Az állástalanok aránya 8 százalék volt a 2007. december és 2008. február között – tette közzé a KSH. A foglalkoztatási ráta (a 15–74 éves lakosság körében) öt év után ismét 50 százalék alá csökkent, akkor azonban sokkal kisebb volt a munkanélküliség. A gyorsan növekvő béreknek és a beruházási boomnak köszönhetően szinte magától növekedésnek indult az aktivitás a 2000-es évek elején, így a foglalkoztatáspolitika szerepe visszaszorult. A bér- és adó-versenyképesség mérséklődésével azonban a nagyobb befektetések elkerülték hazánkat, így a biztató fellendülés az aktivitásban gyorsan alábbhagyott tavaly.

Az állástalanok 337 ezren voltak, ez hatezres csökkenés az előző hónaphoz képest, azonban az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint 70 ezerrel nőtt a munkát keresők száma. Eközben a foglalkoztatottak száma ötéves mélypontra, 3,854 millióra esett, ez azt jelenti, hogy a nyári csúcsszezon lecsengése óta ez a negyedik hónap, amikor nagyjából 20 ezerrel csökken a dolgozók száma. Az egy évvel ezelőttihez képest is közel 70 ezerrel kevesebb a foglalkoztatott.

A munkapiacot továbbra is az állami leépítések miatti túlkínálat jellemzi, de emelkedett az inaktívak száma is. A magánszféra egy ideig még tartotta az alkalmazottakat, kezdenek azonban elfogyni a tartalékok, így a piaci szektor foglalkoztatása is csökkenésbe fordult. BD

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek