Magyar gazdaság

A Hortobágy őrzi a legjobban a hagyományokat - Galéria

Magyarország nyerte „A legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja” címet – A 7. Európai Turizmus Fórum programja keretében rendezett „European Destinations of Excellence” (EDEN), „Kiváló Európai Desztinációk” díjátadón.

A franciaországi Bordeaux-ban megrendezett rangos eseményre a turizmus állami irányításának képviselői is – Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, Pap Zoltán, az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságának vezető-főtanácsosa, valamint Dr. Faragó Hilda, az Országos Idegenforgalmi Bizottság titkára – képviselik Magyarországot.

A díjazott országok képviselői az eseményt kísérő kiállításon mutathatják be térségüket az Európai Turizmus Fórum résztvevői és a nemzetközi sajtó számára A 6 négyzetméteres magyar standot hortobágyi plakátok díszítik és kiadványokhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők: az MT Zrt. Step by step című, Magyarország turisztikai kínálatát átfogóan bemutató turisztikai prospektusa, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. angol nyelvű kiadványa érhető el a kiállításon. A látogatókat a standon bioszalámi kóstolóval és különböző ajándékokkal is várják.

Az Európai Bizottság 2007-ben második alkalommal írt ki pályázatot „Kiváló Európai Desztinációk” témában. A projekt keretében évente más és más témában elismerésben részesít résztvevő tagállamonként egy-egy turisztikai desztinációt. A tavaly decemberben indult projekttéma a ,,Tourism and intangible assets”, aminek keretében a Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága aktív közreműködésével került sor a „Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja” című pályázat kiírására. 2008. május 8-án, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki a magyarországi pályázat győztesét.

A nyertes célterület – Hortobágy – jogosult a ,, Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence’’ cím használatára. Az erről szóló díjat ünnepélyes keretek között, európai társaival együtt veheti át a magyarországi térség, az Európai Turizmus Fórumon. A projekt átfogó célja, hogy ráirányítsa a szakma és a nagyközönség figyelmét az olyan célterületekre, amelyek hagyományaikat változatosan, autentikus módon mutatják be a turisták számára.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2002 óta megrendezésre kerülő Európai Turizmus Fórumon az Európai Bizottság, a tagállamok turisztikai vezetői, a nemzetközi szervezetek és intézmények, valamint a civil társadalom képviselői vitatják meg évente a turizmust érintő legfontosabb kérdéseket. A Fórum fő témája idén az európai turisztikai kereslet tendenciái, valamint a fenntarthatóság szempontjait érvényesítő turisztikai kínálat kialakítása.


[enews_gallery id='230192']

Magyar Turizmus Zrt turizmus Európai Bizottság Európai Turizmus Fórum desztináció
Kapcsolódó cikkek