Magyar gazdaság

Szomorú hoteljulajdonosok - Kevesebb volt a vendég

Az év első tizenegy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 4, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatójában.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 700 forint (71 euró) volt az időszak folyamán; e mutató kiemelkedően magas (37 000 forint, azaz 148 euró) értéket ért el a budapesti ötcsillagos egységekben. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 400–17 400 forintos (54–69 eurós), az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8800–11 100 forintos (35–44 eurós) szobaárakat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 10 400 forint volt. A legmagasabb összegről (24 600 forint) a budapesti ötcsillagos, a legalacsonyabbról (4600 forint) a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be – számol be a KSH.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) folyó áron összességében 4 százalékkal csökkent, emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el, a legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos egységekben volt.

Január–november között a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának szerény mértékű bővülése jellemezte, a többi szállodában mérséklődött, vagy nem változott lényegesen az éjszakák száma.

Augusztus óta majdnem minden hónapban – Nyugat-Magyarország kivételével – szinte minden régióban csökkent a vendégforgalom. A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban az összes kategóriában átlagosan 61 százalék fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 46–64 százalékos kihasználtságot mértek.

turizmus gyorstájékoztató szállodaipar válság
Kapcsolódó cikkek