Magyar gazdaság

Úton az EU és az ASEAN szabad kereskedelme felé - Más eljárást javasol London

A brit kormány azt javasolja a többi tagállamnak, hogy az EU helyezze gyökeresen más alapokra a délkelet-ázsiai államok szövetségével (ASEAN) folytatott tárgyalásokat.

A két térség egészére kiterjeszteni tervezett szabadkereskedelmi egyezmény kimunkálásáról a két blokk még 2007 májusában állapodott meg, az erről folytatott tárgyalásokon azonban alig volt tapasztalható némi haladás.

Az eredménytelenség fő okának London az ázsiai szövetség döntési és hatásköri széttöredezettségét tartja, ami megakadályozza, hogy fontos kérdésekben gyors, blokk szintű haladást sikerüljön elérni. Az EU megbízottak számára különleges gondot jelent Myanmar (egykori Burma) ügyének kezelése, ahol az emberi jogi normák Európa számára elfogadhatatlan szintje lehetetlenné tette a gyorsabb előrelépést.

Emiatt a brit kormány azt szeretné elérni, hogy az EU nevében tárgyaló delegáció az ázsiai blokk tagállamaival egyenként, vagy egy gyorsabb haladásra képes ország-csoporttal külön is tudjon tanácskozni. A brit kereskedelmi miniszter, Gareth Thomas a javaslatot az EU-kollégái elé tárja a következő uniós miniszteri tanácsi ülésen, azzal a céllal, hogy az új megközelítést tegyék formailag is elfogadottá.

Az ASEAN tagállamok összesített lakosságszáma eléri az 550 millió főt, így az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás révén egymilliárd főnél is többet számláló fogyasztói piac jönne létre. Mint az AFP emlékeztet, az ASEAN már korábban kötött szabadkereskedelmi megállapodást Indiával, Ausztráliával és Új-Zélanddal, és hasonló egyezményre törekszik Kínával, Japánnal, továbbá Dél-Koreával.

ASEAN szabadkereskedelem EU
Kapcsolódó cikkek