Magyar gazdaság

Pocsék hírek estére - Összefoglaló a gazdasági válságról

Ma szinte mindenhonnan kedvezőtlen hírek érkeztek: tombol a gazdasági és pénzügyi válság itthon, illetve világszerte.

Magyarországon megjelentek a legfrissebb KSH-adatok az ipari termelésről, amely az idén januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,5 százalékos növekedést mutatott. Az idei év első hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése nyomán az ipari 29,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten, miközben a belföldi értékesítés 5 százalékkal mérséklődött. A gazdasági válság hatása, hogy a lakásépítési kedv várhatóan jelentős mértékben visszaesik. Az idén 20-25 ezer új lakás épülhet Magyarországon, miközben tavaly még 36 ezer lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt - hangzott el az Otthon Centrum tájékoztatóján.

Az ingatlan tanácsadó cég prognózisa szerint Budapesten 25-30 százalékkal eshet vissza az új építésű lakások száma a tavalyi 9.600 után. A fizetésképtelenné vált német Märklin modellvasút- és játékgyár összesen 400 munkatársától válik meg, ebből 180-tól a győri üzemben. A vállalatot átmenetileg irányító csődbiztos tájékoztatása szerint Magyarországon elsősorban az alkalmi és a határozott idejű szerződéssel dolgozókat érinti a leépítés. A göppingeni gyárban 651-en, Győrben 520-an dolgoznak. A válságra hivatkozva megszüntette a húskonzerv-előállítást budapesti üzemében a Globus csoport, és átszervezi tevékenységét.

A cég már tárgyal a munka nélkül maradt dolgozók helyzetének rendezéséről a területileg illetékes munkaügyi központtal. A húsalapú konzervtermékek gyártása adta a Globus csoport forgalmának 20 százalékát. Hiába csökkent 2,6 százalékkal a svájci frank forrásköltsége az elmúlt hónapokban, a frank alapú finanszírozást megdrágítja, hogy Magyarország országkockázati prémiuma ugyanebben az időszakban több, mint 5,5 százalékkal megugrott - derül ki az AXA csoport Magyarország stratégiai tanácsadójának elemzéséből. A szakember ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a svájci jegybank tavaly október óta 250 bázisponttal - drasztikusan, 0,25 százalékra - csökkentette az irányadó rátáját, a magyarországi frankhitelesek kamatai azonban mégsem csökkentek. A válság a külföldi cégeket is lépésre kényszeríti. Nem fizet például osztalékot a Wienerberger, jelentős veszteségei miatt.

A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező osztrák téglaipari csoport az építőipari visszaesést sínylette meg. A vállalat az idén további romlásra számít, elsősorban a növekedés korábbi hajtóerejének számító Kelet-Európában várható bizonytalanság miatt. A Challenges című francia gazdasági magazin úgy tudja: a gazdasági válság miatt a legjelentősebb francia vagyonok átlagosan 25-35 százalékot veszítettek értékükből. A tíz leggazdagabb francia vagyona pedig mintegy 37 milliárd euróval apadt 2008 nyara óta a hírek szerint. A válság hatására csökkent az ázsiai és csendes-óceáni régióba utazó turisták száma is az utóbbi hónapokban: a tavalyi utolsó negyedben 2,8 százalékkal esett a beutazó turisták száma az előző év azonos szakához képest, jelentette a Csendes-óceán-Ázsia Utazási Szövetség, a Pata.

A elleni egységes fellépésre szólította fel az Európai Uniót a német kancellár és a francia államfő. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy a kelet-európai térségnek közvetett támogatást ígért. A német kancellár és a francia elnök az EU következő, rendkívüli csúcstalálkozója elé időzített, Berlinben nyilvánosságra hozott közös levelében hangsúlyozta, hogy az unió csakis egységesen lehet erős.

A válság nap mint nap belpolitikai nyilatkozatokat is indukál. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kedden Budapesten úgy ítélte meg: súlyosabb a társadalmi válság, mint a gazdasági, évek óta erodálódik a jogállam, erősödik a rasszizmus, és gyengül a szolidaritás. Minderre a liberálisok válasza csak az elesettek védelme lehet - mondta.

A Fidesz szerint pedig még a válság sem lehet indok arra, hogy 30 milliárd forintot vonjanak ki a magyar egészségügyből - jelentette ki Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa. Keller László pénzügyi államtitkár az SZDSZ által benyújtott válságkezelő országgyűlési határozati javaslatról úgy vélekedett, hogy az irányvonalaiban jelentős mértékben megegyezik a kormány elmúlt hetekben bejelentett adó- és kiadáscsökkentő intézkedéseivel.

Keller László kiemelte: a gazdasági válság hatásainak enyhítésére hozott intézkedések során el kell kerülni a gazdasági stabilitás ellen ható intézkedéseket. A kormány képviselője ugyanakkor számos javaslatot szükségtelennek, illetve károsnak nevezett a Reformszövetség elképzeléseit tartalmazó előterjesztés általános vitájában hétfőn az Országgyűlésben.

gazdasági válság építés Marklin munkanélküli
Kapcsolódó cikkek