Magyar gazdaság

Összefogás pártállás nélkül – ezúttal Magyarországon

Közép-európai országok állami vezetői, tudományos akadémiák, kutatóintézetek szakemberei is részt vesznek, és előadásokat tartanak holnap Debrecenben az 1,1 milliárd euró értékű, Európai Neutronkutató Központ (European Spallation Source, ESS) színhelyének elnyeréséért folytatott magyar lobbizás részeként tartandó konferencián.

Debrecen a magyarországi kiválasztott helyszín – ezért tartják a cívisvárosban a nemzetközi tanácskozást. A döntést a projektben részt venni kívánó országok hozzák majd meg, ehhez „mankóként” használják a független nemzetközi szakértői csoport minősítését, amelyet egy előre kidolgozott szempontrendszer alapján készítenek el, ám rangsorolás nélkül. Az idén talán már megszületik a döntés.

Az Európa legnagyobb tudományos befektetéseként tervezett, egy majdan felálló nemzetközi konzorcium által finanszírozott ESS elnyeréséért – a mai Magyarországon szinte egyedülálló módon – pártállástól függetlenül egyesült erővel küzd a kormányzat, a helyi önkormányzat, európai parlamenti képviselőink, a tudományos és üzleti élet reprezentánsai és a civilek. A konferencián például részt vesz Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Herczog Edit Európa Parlamenti szocialista képviselő, az ESS Nemzeti Tanács elnöke, Egyed Géza miniszterelnöki megbízott is. A széleskörű támogatást mutatja, hogy – az ESS Nemzeti Tanácsot és magukat is képviselve – több közéleti személy is erősíti a helyszínen a magyar lobbyt: a többi között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, ügyvéd; Kapolyi László országgyűlési képviselő, az MTA tagja; valamint Bojár Gábor, a Graphisoft Zrt. elnöke. S ott lesz – természetesen – az a magyar tudós, akinek köszönhető a felfedezés, amelyet a majdani kutatási célú részecskegyorsító alkalmaz majd: az úgynevezett hosszú impulzusú neutronforrás ugyanis Mezei Ferenc fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja találmánya.

És hogy mi is tulajdonképpen az „ügy”? Egy olyan békés célú projekt, amely a XXI. század anyagvizsgálati módszerét teszi majd lehetővé, mely iránt a szakemberek szerint rohamosan nő az igény. Veszélye nincs a környezetére, még a vizsgált anyagot sem roncsolja. Jelenleg az EU egyik legnagyobb tervezett kutatás-fejlesztési berendezése. Egy neutronforrás központot hoznának létre, főként az anyagtudományok, a nanotechnológia és a molekuláris biológia terén folytatandó alap- és alkalmazott kutatásokra. Ilyen, teljesen békés célú anyagvizsgálati módszert lehetővé tevő központ jelenleg ma még csak egy működik a világban (az USA-ban, Oak Ridge-ben) és egy épül, Japánban.

Magyarország 2007-ben döntött a versengés mellett, akkor választották ki Debrecent, mint helyszínt (tartalékként egyébként Szegedet nevezték meg). A beruházásért a spanyol Bilbao és a svéd Lund a vetélytársa Debrecennek. (A versengés egyébként nagyon nemes, Debrecen és Bilbao máris együttműködési megállapodást kötött, függetlenül attól, hol lesz végül az ESS.) A beruházás azon a helyszínen jöhet majd létre, amely számára legkorábban áll rendelkezésre a szükséges nemzetközi pénzügyi támogatás, és amelyet az ESFRI (Európai Stratégiai Kutatási Infrastruktúrák Fóruma) nemzetközi szakmai szervezet is alkalmasnak ítél a berendezés befogadására. Ez utóbbi jóváhagyását már mind a három helyszín megkapta. Debrecen a versenyben a kezdetektől jól állt, legalábbis Masatoshi Arai japán neutronkutató, az ESS nemzetközi, fizikusokból álló tanácsadó testületének tagja már 2007. végén – a három helyszínt végigjárva – az MTI-vel azt közölte: mindhárom helyszín kiemelkedő, de a szervezés Debrecenben a legjobb. Debrecen a legalkalmasabb jelölt - mondta.

Költségek, vállalások

A projekt - működtetési költségekkel együtt, a működési élettartam alatt - mintegy 4 milliárd euróba kerül. A kiadások egy-egy részét mind a megvalósítás (2009-2017), mind a működtetés (2017-2053) szakaszában a helyszínt országnak kell vállalnia. A nemzetközi konzorciumba belépő tagok beteszik a projektbe a saját forrásaikat, cserébe üzemidő jogokat kapnak, amelyek szabadon eladhatók, megvásárolhatók más országok által. Az összeálló nemzetközi konzorcium által vállalt költséghányad a tárgyalás fontos eleme, ami meghatározza azt, hogy mely ország képes befogadni a projektet.

Magyarország mindenesetre anyagilag is a projekt mellé állt: tavaly szeptemberben garanciát vállalt egy kilencven milliárd forintos önrészre, ha a konzorciumi tőkejegyzés eléri az elégséges mértéket. Amennyiben a berendezés Magyarországon valósulna meg, úgy az ország biztosítaná a beruházási költségek mintegy 30 százalékát. A projekt összköltsége a befogadó város által térítésmentesen átadott földterület ára és a projekt előkészítési költsége nélkül mintegy 1,1 milliárd euró. A potenciális résztvevők elvárásaihoz és a versenytársak ajánlataihoz igazodva, a gazdaságossági számítások elvégzése után döntött Magyarország az önrész nagyságáról. A mintegy kilencven milliárd forintot három forrás, egyenlő arányban biztosítja: a központi költségvetés, a Strukturális Alapok (Regionális Operatív Program (ROP) és Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP)) és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap.

 Az ESS megtérülő beruházás lesz, s így elnyerése mindenképpen számtalan haszonnal jár majd. A központ élettartamát negyven évre becsülik, s ezalatt, évi mintegy négyezer kutató dolgozna Debrecenben. De már a kivitelezés szakaszában is rengeteg elpőnnyel és haszonnal járna a projekt: például jelentős infrastrukturális fejlesztéseket generálna, fejlődésre ösztökélné a szolgáltató szektort, s több ezer munkahelyet teremtene közvetlenül és indirekten. Emellett a hazai tudományos élet képviselői közvetlen kapcsolatba kerülnének az idelátogató kutatókkal, tudósokkal, ráadásul egyfajta fordított irányú brain drain-re nyílna lehetőség. De közvetetten is erősítené a k+f szerepét a gazdasági életben. S akkor még nem szóltunk a központi költségvetést és a helyi önkormányzati büdzsét gazdagtó adó- és járulékbevételekről, a külföldi kutatók által itt töltött – becsülten - évi 60 ezer vendégéjszakának hatásairól. Számítások szerint egyébként az általuk elköltött összeg jóval meghaladná az üzemeltetési költségek Magyarországra jutó részét. S végül, de korántsem utolsó sorban közép- és hosszabb távon az ESS környezetébe települő kutatóhelyek és a high-tech iparágak szereplői további euró milliárdok beruházásával az adott térségben, jelentős továbbgyűrűző gazdaságélénkítő hatásokat gerjesztenek.  

-->

k+f Debrecen anyagvizsgálati Európai Neutronkutató Központ ESS
Kapcsolódó cikkek