BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővült a hungarikumok köre, egyes nemzeti értékeink azonban végveszélybe kerülhetnek

Két új érték is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, a magyar nyereg és a Pető-módszeren alapuló konduktív pedagógiai rendszer, valamint tovább bővült a Magyar Értéktár. Eközben egyes hungarikumok lassan végveszélybe kerülnek, és akár örökre búcsút inthetünk nekik.

Nagy István agrárminiszter a napokban bejelentette, hogy a Hungarikum Bizottság döntése szerint két új érték került be a Hungarikumok Gyűjteményébe: a magyar nyereg és a Pető-módszeren alapuló konduktív pedagógiai rendszer. Emellett a Magyar Értéktár is több új tétellel bővült – számolt be róla az Origo.

Nagy István agrárminiszter, hungarikum
Nagy István agrárminiszter ismerteti  a Hungarikum Bizottság döntéseit / Fotó: Fekete István

Újabb nemzeti értékek nyertek hivatalos elismerést

A Hungarikumok Gyűjteményébe került a Pető András orvos-gyógypedagógus által megalapozott konduktív pedagógiai módszer, melyet magyar szakemberek dolgoztak ki, és használnak a mai napig világszerte. Konduktor képesítés csak Magyarországon szerezhető, része a köznevelésnek és a közegészségügynek, a rászorulók a szolgáltatást az állami szociális rendszer keretében, támogatással vehetik igénybe. 2014 óta a határon túli magyarság számára is elérhető a szolgáltatás.

Hungarikum lett a keleti típusba tartozó magyar nyereg is, amelyet a török elleni harcokban is hatékonyan használt a könnyűlovasság. 

A Kárpát-medencében történt megtelepedésünket követően bizonyos fejlődésen ment át, tiszafüredi változata parasztságunk köznapi életében és ünnepi alkalmaiban is megbecsülés tárgya volt.

A Magyar Értéktár a Magyarország tortája versennyel bővült, amelyet már 18. éve rendez meg a Magyar Cukrász Ipartestület. A tradicionálisan magyar alapanyagokból készült tortát államalapításunk ünnepén, minden év augusztus 20-án mutatják be országszerte a cukrászdák.

A Bükki ősemberbarlang is a Magyar Értéktárba került, régészeti leletei arról tanúskodnak, hogy a történelem előtti idők óta meghatározó az innovatív ember jelenléte a Bükk térségében. Már az őskorban is kiemelkedett iparával, a babérlevél alakú kőeszköz készítési technikájával önálló kultúrát képviselve.

A Magyar Értéktárba egy botanikus kert is bekerült: az 1800-as években alakult Szarvasi Arborétum 82 hektáros területével az ország legnagyobb dendrológiai gyűjteménye, a hazai növényi génvagyon őrzője, országos természetvédelmi jelentőségű kert. Itt található a hazánkban egyedülálló, a kert szimbólumának tekinthető idős hegyi mamutfenyő.

A régi magyar szőlőfajták is az értéktárba kerültek, hiszen a magyar borkultúrában jelentőségük megkérdőjelezhetetlen. Több mint száz régi helyi fajtával rendelkezünk, ezek közül viszont csak 10-15 maradt meg jelentősebb szinten a termesztésben. Az ismertebb régi szőlőfajtáink többsége csak néhány tíz hektáron, a kevésbé elterjedtek többsége pedig már csak fajtagyűjteményekben található meg.

Idén a régi magyar szőlőfajták is bekerültek a Magyar Értéktárba / Fotó: Ruprech Judit

Mindezek nyomán 98-ra emelkedett a Hungarikumok Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig immár 162 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Végveszélyben egyes hungarikumok

A hungarikum státuszban lévő élelmiszerek, termények közül sajnos több is veszélybe kerülhet a csökkenő termőterületek, a külföldi fajták térnyerése és a modern szaporítóanyagok miatt.

Például kalocsai fűszerpaprikát vagy a makói hagymát egyre kisebb területen ültetik, és a szakértők szerint a hagyományos termesztést egyre nagyobb veszély fenyegeti. 

Az utóbbi egykor a makói tájkörzet gazdáinak büszkesége volt, ma azonban már csak kis gazdaságokban foglalkoznak a hagyományos dughagymás termesztéssel. 

A hagyományos termesztés legnagyobb kihívása a megfelelő öntözés és tápanyag-utánpótlás biztosítása, amelyek nélkül nem érhető el a kívánt minőség és méret. A kistermelők számára a hagyományos dughagymás módszer fennmaradása a hungarikum státusz megőrzése miatt kiemelten fontos, és a modern technikákkal kombinált gazdálkodás segíthet a versenyképesség fenntartásában.

Egyes információk szerint az eredeti, dughagymás makói hagyma termesztése ma már inkább különlegességnek számít, és a termelők főként hagyományőrzés vagy személyes elhivatottság miatt művelik. A kétéves, költség- és munkaigényes termesztési technológia fokozatosan háttérbe szorul, és a hagyományos fajta fennmaradása veszélybe került. A témában született teljes cikket ide kattintva olvashatja el. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.