Magyar gazdaság

A piac még csak fél szemmel tekint Iránra

Lélegzetüket visszatartva figyelik az olajpiaci szereplők az iráni eseményeket - írja a Financial Times Deutschland. Az OPEC második legnagyobb termelőjénél az elnökválasztás eredményei után - a hivatalos tilalom ellenére - több tízezren az utcára vonultak.

Ugyan hétfőn az erősödő dollár miatt estek az olajárak, a kereskedők figyelmeztettek: amennyiben durvul az iráni helyzet, annak geopolitikai hatásai miatt áremelkedésre kell számítani - írja a lap.

Irán jelenleg kiemelkedő szerepet játszik a nemzetközi olajpiacokon, miután nem tartja magát teljesen az OPEC-irányelvekhez, és jelenleg is kvótáján felül termel. Az iráni nehézolaj egyre keresettebb, jegyzési ára májusban 6,7 dollárral 55,76 dollárra emelkedett - köszönhetően a többi OPEC-ország kitermelés-csökkentésének.

Mindemellett jelenleg a befektetők inkább a dollárra figyelnek, mintsem a nemzetközi politikára. Sokan a nyersanyagok irányába menekülnek, hogy így védekezzenek az és egy esetleges dollárgyengülés ellen. Mindenekelőt rézbe, benzinbe és nyersolajba fektetnek - ez a három nyersanyag tekinthető 2008 "legnagyobb vesztesének".

Az amerikai határidős tőzsdefelügyelet (CFTC) adatai szerint a nagy spekulatív befektetők 19 százalékkal növelték nettó-vásárlópozícióikat a nyersolajpiacon: február óta nem volt ennyi jegyzés a New York-i Nymex-en.

Egyes elemzők meglepődésüknek adtak hangot, hogy az iráni események egyelőre nincsenek túl nagy hatással a kereskedésre. "Jelenleg még rángatja a vállát a piac a hírek kapcsán, de amennyiben eszkalálódik az ottani helyzet, hamar megállhat az olajár esése" - idéznek egy elemzőt.

Iránban a második helyezet elnökjelölt, Muszavi - első nyilvános megjelenésén a választások óta - is csatlakozott időközben a tüntető tömeghez - jelenti a BBC. A több tízezres tömeg folyamatosan skandálja: életük árán is érvényt szereznek szavazataiknak. Időközben több mint 100 ellenzéki politikust letartóztattak, a helyi és nemzetközi telefonforgalmat leállították, a közösségi- és hírportálokat letiltották, a helyi tv-sugárzást zavarják és a nemzetközi újságírókat "megkérik", távozzanak az országból.

Ráadásul jelenleg nem Irán az egyetlen ország, melynek belső helyzete az olajár tendenciáit átírhatja: Nigériában egy militáns csoport bejelentette, támadást indított a tengeröböl olajvezetékei ellen.

muszavi olajár nigéria OPEC kvóta termelés olaj Irán
Kapcsolódó cikkek