Magyar gazdaság

A tartalékok zárolását magyarázza Oszkó

Sok az értetlenség az úgynevezett költségvetési tartalékok zárolásával kapcsolatban, van, akit megnyugtat, hogy a jelenlegi kormány nem használja fel, hanem zárolja a tartalékokat, magyarán pénzt hagy a következő kormánynak, van, aki igyekszik úgy érteni, hogy ezzel már fel is használta. A többi között erről ír blogjában Oszkó Péter.

 A pénzügyminiszter bejegyzései eddig többé-kevésbé rejtve voltak, ám mostantól a szélesebb nyilvánosság előtt, a Világgazdaság blogoldalain is olvashatók.

http://oszkopeter.blog.vg.hu

Pedig a tartalékok úgynevezett zárolása csupán annyit jelent, hogy a jelenlegi kormány nem költi el, nem használja fel a nevezett tartalékokat, hanem megtartja, feltételhez köti a későbbi elköltésüket, ideértve a megmaradó 50 milliárdos kamatkockázati tartalékon túl a majdnem 100 milliárdnyi stabilitási tartalékot is. Magyarán: a tartalékok nemhogy elfogytak volna, hanem az ismert, pontosan számszerűsített kockázatok beazonosítása után úgy döntöttek, meg kell tartani, a későbbi időkre kell félretenni azokat.

Ezt a döntést a kormány hetekkel ezelőtt meghozta, nem várta meg vele a Nemzetközi Valutaalap vizsgálatát sem, arról csupán tájékoztatta később az IMF képviselőit – írja Oszkó a blogjában. Éppen ezért volt meglepő, hogy a történteket leginkább Varga Mihály volt pénzügyminiszter értette félre, aki úgy nyilatkozott, nyilván a Fidesz biztatása alapján kérte a valutaalap a tartalékok zárolását – jelenti ki a pénzügyminiszter, hozzátéve: érti, hogy az ellenzéki párt kampánystratégiájába az illene, ha az IMF bármit is viszszaigazolna az általuk látni vélt kockázatokból, de valójában ezeknek az állításoknak egyikét sem erősítették meg a valutaalap képviselői. Sőt, az események időrendiségéből az is kiderül: nem igaz, hogy a tartalékok zárolása az ellenzék aggodalmaskodásának eredménye lenne.

költségvetési tartalék blog Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek