Magyar gazdaság

EU-stratégia: célok kellenek, de szankciók nem

Az Európai Bizottság a jövő héten hozza nyilvánosságra a következő évtized gazdasági célkitűzéseit tartalmazó, Európa 2020 elnevezésű stratégiát, amelyet reményei szerint az uniós állam- és kormányfők március 25-26-i találkozójukon fogadnak majd el.

José Manuel Barroso, a bizottság elnöke már jelezte: ezt a dokumentumot kívánja most kezdődött, újabb ötéves megbízatásának középpontjába állítani.

A stratégiának a European Voice által ismertetett tervezete szerint az uniós foglalkoztatási rátát a jelenlegi 69 százalékról legalább 75 százalékra kellene emelni, a kutatási és fejlesztési kiadásokat 1,9-ről a 3 százalékára, az egyetemi végzettséggel rendelkezők arányát a 30-34 éves korosztályban pedig 31-ről legalább 40 százalékra.

A terv a szegénység mérséklésére is konkrét cél kitűzését javasolja, annak számszerű értékét azonban még nem határozták meg.

A stratégia a European Voice szerint azonban nem tartalmazza azt a spanyol elnökség és több európai parlamenti képviselő által is szorgalmazott elképzelést, hogy a célok teljesülését szankciók és ösztönzők bevezetésével is biztosítsák.

eu-stratégia Európai Unió
Kapcsolódó cikkek