Ilyen nagy különbség ritkán adódik a két kereskedelmi irány dinamikája között, de lehetséges, hogy csak egyszeri tényezők miatt nyílt ekkorára az olló. Tavaly decemberben az exportban 14,8, az importban 6,6 százalékos volt az éves növekedés, de előfordultak 30 százalékos visszaesések is.
A külkereskedelmi mérleg többlete a fentiekből adódóan tovább halmozódott, januárban 290 millió eurót ért el. Ezzel egy éve folyamatosan pozitív a szaldó, a tizenkét havi gördülő átlag már a 4,5 milliárd eurót közelíti, de könnyen elérheti az 5 milliárdot is. Szakértők azonban megosztottak abban a tekintetben, hogy ennél tovább is növekedhet-e a szufficit. Többen arra számítanak, hogy a belső kereslet beindulásával a második fél évben már olyan erőteljes lesz az növekedése, hogy éves átlagban is meghaladhatja az exportét. Ebben a tavalyinál erősebb forint is szerepet játszhat, ugyanakkor a reáljövedelmek nem indokolnának nagymértékű felfutást. Igaz, a valutaárfolyam sem feltétlenül tud hatni a mostanihoz hasonló kereslethiányos helyzetben, ezt jól mutatja az 5 százalékos forinterősödés ellenére is kiugró januári exportadat.
A legjelentősebb forgalomnövekedés a gépek és szállítóeszközök terén volt: a kivitel és a behozatal volumene is több mint 20 százalékkal növekedett az elmúlt év nagyon alacsony bázisszintjéhez viszonyítva. Ezen belül a válság által leginkább sújtott járműexport is magára talált, de az import is pozitív lett. Az energiaimport esését technikai okokkal magyarázta a KSH, ez lehet az egyik oka a mostani kiugró mérlegadatnak. Az élelmiszerexport csökkenése viszont negatív fordulatot jelent, hiszen ez a szegmens volt korábban a leginkább válságálló. BD