Magyar gazdaság

Madrid: Zapatero nem mondta, hogy Sarkozy zsarolt volna

A spanyol kormány pénteken cáfolta, hogy José Luís Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök párttársainak azt mondta: Nicolas Sarkozy francia elnök Franciaországnak az eurózónából való kilépésével fenyegetőzött arra az esetre, ha Németország nem fogadja el a Görögország megsegítésére vonatkozó tervet.

Az erre vonatkozó, s az El País napilap által közölt információ "teljesen megalapozatlan" - tájékoztatta az AFP francia hírügynökséget, egy, a spanyol kormányfőhöz közel álló forrás.

"Nincs tudomásom arról, hogy ez az információ pontos lenne" - jelentette ki Maria Teresa Fernandez de la Vega, a szocialista spanyol kormány miniszterelnök-helyettese a heti kormányülés után.

Az AFP a cáfolat után megkereste az El Paíst. A lap fenntartotta az írásában közölteket, hangsúlyozva, hogy "a szerkesztőség megerősíti a cikk tartalmát".

A kormányzó szocialistákhoz közel álló napilap szerint José Zapatero szerdán pártjának magas rangú tisztségviselői előtt jelentette ki: Sarkozy múlt pénteken azzal fenyegetőzött, hogy Franciaország feladja euróövezeti tagságát, így késztette Angela Merkel német kancellárt a Görögország megmentését célzó terv elfogadására.

Egy, a tanácskozáson jelen lévő szocialista vezető szerint Zapatero azt mondta: Sarkozy követelte, "mindenki vállaljon kötelezettséget arra, hogy segít Görögországnak, a rendelkezésre álló eszközök mértékében, különben Franciaország felülvizsgálja az euróövezeti tagságát" - írta az El País.

Egy másik, az El Paísnak szintén névtelenül nyilatkozó szocialista vezető a következőképpen emlékezett Zapatero kétórás, a párt madridi székházában előadott összefoglalójának vonatkozó részére: "Sarkozy az öklével verte az asztalt, és azzal fenyegetőzött, hogy feladja az eurót, így zsarolta Angela Merkelt".

Az El País szerint a spanyol kormányfő napokon át drámai hangvételű retorikával igyekezett meggyőzni pártja tagjait a közös fizetőeszközt fenyegető válság súlyosságáról, amelynek ellensúlyozására az unió tagállamai vasárnap nagyszabású stabilizációs programot fogadtak el az euró védelmében.

Zapatero szerdán olyan radikális, s a szocialisták számára fájdalmas megszorításokat jelentett be, mint a közalkalmazottak bérének csökkentése és a nyugdíjak befagyasztása.

Zapatero Sarkozy görög euró
Kapcsolódó cikkek