Magyar gazdaság

Stiglitz: a fejlődő országoknak ki kell zárniuk a spekulációs tőkét

A fejlődő országoknak határozottabb tőkepiaci politikára lenne szükségük, hogy megfelelően tudjanak gazdálkodni az országba érkező külföldi befektetésekkel, s hogy biztosítsák a pénzügyi stabilitást – véli Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász.

Néhány fejlődő ország, mint Brazília és Thaiföld már kellő lépéseket tette a likvid tőke drasztikus beáramlása ellen, főleg azután, hogy az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve (Fed) több száz milliárd dolláros kötvénykibocsátásról döntött, amely az elemzők véleménye szerint óriási inflációt gerjeszthet.

Nehéz időszak ez a befektetők számára, hiszen a legtöbb tőkét vonzó ország a devizája védelme érdekében komoly lépést kell tennie, hogy féken tartsa a beáramló pénzeket - hangsúlyozta Stiglitz egy hong kongi ingatlan konferencián

A Nobel-díjat 2001-ben elnyerő közgazdász szerint a fejlődő országoknak azért lesz nehéz dolguk, mert elsősorban a spekulációs tőkét kell kizárniuk az országból, a munkahelyeket teremtő – hosszú távú - befektetőknek továbbra is vonzó környezetet kell teremteniük.

Szerinte a világ példát vehetne Kínáról, amely a Föld második legnagyobb gazdaságaként sikerült stabilizálnia – ugyan nem tökéletesen - a beáramló tőkét. Mint ismeretes, a Moody’s felminősítette a kínai adósságot A1-ről Aa3-ra, a negyedik legjobb szintre, és a pozitív kilátást tartotta.

Stiglitz aggódását fejezte ki az iránt, hogy néhány országnak, így például Indiának nincsenek tervei a működő tőkebeáramlás féken tartására, s a spekulációs befektetők – elsősorban ingatlanpiaci befektetők - komoly inflációt gerjeszthetnek az országban. Szerinte nem kétséges, hogy Indiának is Brazíliához és Kínához hasonló lépéseket kell tennie és nem érti, hogy az országban még vannak olyanok, akik kételkednek ebben.

Reuters - Világgazdaság Online-->

Stiglitz Brazília fejlődő ország tőkebeáramlás befektető
Kapcsolódó cikkek