Magyar gazdaság

Így adózunk január elsejétől

Nem kell időarányosan megosztani az adóalapot, indul a családi adózás, módosul az ingatlanok után kapható illetékkedvezményre vonatkozó szabály, szélesebb kör választhat egyszerűsített beszámolót – A Világgazdaság Online összefoglalja a január elsejétől életbelépő fontos adóváltozásokat.

2011. január elsejétől már nem kell időarányosan megosztani az adóalapot , a 10 százalékos adókulcs - feltétel nélkül - az adóalap 500 millió forintos összegéig alkalmazható. Az adóalap 500 millió forintot meghaladó részére a társasági kulcsa az elkövetkezendő két évben 19 százalék lesz.  Az intézkedés eredményeként a mikro, kis- és középvállalkozások többsége számára általánossá vált a 10 százalékos társasági adómérték. A módosítás közel 262 ezer pozitív adóalappal rendelkező társas vállalkozás terheit mérsékli.

2011. január elsejétől a kormány az otthonteremtés elősegítése érdekében egy új kedvezményi szabályt épített be az illeték törvénybe. A rendelkezés alapján az első lakását megszerző, 35. életévét be nem töltött fiatal kérelmére az adóhatóság automatikusan legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést biztosít a lakásvásárlást terhelő illeték megfizetésére.
 
Eddig a kérelmező fiatalok vagyoni jövedelmi helyzetétől függött, hogy kaphatnak-e részletfizetést, vagyis igazolniuk kellett, hogy az illeték egyösszegű megfizetése aránytalanul súlyos megterhelést jelent részükre.

2011. január elsejétől a kormány az árufuvarozók és a személyszállítást végzők megsegítése érdekében létrehozta a kereskedelmi gázolaj intézményét. Az intézkedéssel a kabinet lehetővé tette az érintett szektorok részére a kereskedelmi gázolaj utáni részleges jövedéki adó-visszaigénylést, literenként 6,50 forint mértékben. Adó-visszaigénylésre az a gépjármű üzembentartó jogosult, akit a vámhatóság e célból nyilvántartásba vett. Az erre irányuló kérelmet legalább 30 nappal az első adó-visszaigénylés benyújtása előtt kell a vámhatósághoz benyújtani.

Elsejétől életbe lép a családi adózás Magyarországon. A családok egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 62 500 forint, míg 3 gyermek vállalásától gyermekenként havi 206 250 forint kedvezményt számolhatnak el a jövedelmükkel szemben. Az intézkedés hatására, egy átlagos munkabérrel rendelkező gyermeket nevelő szülő eddigi nettó fizetésénél akár 10-20 százalékkal is többet kaphat fizetéskor, illetve a többgyermekes családok többsége teljes mértékben mentesül a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Az egyszerűsített beszámoló készítését a korábbinál szélesebb vállalkozói kör választhatja 2011. január elsejétől. Ezentúl egyszerűsített éves beszámolót készíthetnek – akár a 2010-es évre is – a zártkörű részvénytársaságok, illetve azok a magyar leányvállalatok, akiknek fölérendelt külföldi anyavállalatuk van, és a nemzetközi szabályok szerint vonják be a konszolidált beszámolóba. Ezen túlmenően a naptári évtől eltérő üzleti évet választók is egyszerűsített beszámolót készíthetnek, illetve a külföldi cégek magyarországi fióktelepei is dönthetnek az egyszerűsített beszámolási formáról.

illeték kereskedelmi gázolaj adóalap kedvezmény adózás társasági adó családi adózás adó
Kapcsolódó cikkek