Magyar gazdaság

Török Ádám: szakmai hiba a Költségvetési Tanács lefejezése

A Költségvetési Tanács alapos tanulmányozás után úgy gondolta, hogy a jövő évi költségvetési előirányzat tartható, és valószínűleg megfelel a szigorú három százalékos hiány mértékének, ám a következő években - 2012-2014-ben - lehetnek gondok a fenntarthatósággal - mondta Török Ádám akadémikus, a Költségvetési Tanács tagja Miskolcon egy előadáson, kedden.

Török Ádám rámutatott: nem látják azt, hogy fennmarad-e a jótékony hatása azoknak az egyszerű eszközöknek, amelyeket most a kormány alkalmaz - utalt ezzel a különadóra, a magánnyugdíj-pénztárak "igen alapos" átalakítására.

Úgy vélekedett: ezek az intézkedések a költségvetés tartós fenntarthatósági pályára állítását nem segítik.

Hozzátette: nem látható, hogy milyen eszközök segítik elő az államadóság hiányának tartós csökkentését. Amennyiben a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat az államihoz átcsoportosítják, ilyen módon csökkenthető az államadóság, akkor ez kedvező lehet, de ennek technikája még nem ismert - tette hozzá.

Török Ádám komoly szakmai hibának minősítette a Költségvetési Tanács "lefejezését". Komoly elemzői kapacitás volt itt, ezt kár szélnek ereszteni - vélekedett.

A Költségvetési Tanácsnak jelenleg három tagja van: Kopits György elnök, Oblath Gábor és Török Ádám. Kilenc évre nevezte ki őket az országgyűlés, és lényegében nem lehet őket visszahívni.

Költségvetési Tanács Török Ádám költségvetés
Kapcsolódó cikkek