Magyar gazdaság

Mitől rettegnek a pénzügyi szakemberek?

A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) 2010 negyedik negyedében készült Globális Gazdasági Kondíciók felmérése kimutatta, hogy a pénzügyi szakemberek szerint a gazdasági fellendülés jelentősen visszaesett.

Az előző negyedévhez képest a megkérdezett könyvelők több mint kétszerese szkeptikusabb a gazdasági kondíciókat illetően: az elmúlt 18 hónapban a fellendülésbe vetett bizalom elérte az eddigi legalacsonyabb szintet, a felmérés szerint ugyanis a válaszadók mindössze 32 százaléka lát esélyt a javulásra. Utoljára 2009 harmadik negyedében volt ilyen alacsony szinten az üzleti bizalom, amely 2010 előző negyedéhez képest 10 százalékos csökkenést jelent.

A pénzügyi szakembereket eddig az foglalkoztatta, hogy a gazdaság – amely eddig a fellendülés jeleit mutatta – vajon csak egy pillanatra torpant meg a fejlődés terén, vagy jelentősen visszaesett. Legutóbbi felmérésünk alapján a pénzügyi szakemberek sajnos az utóbbi esetet tartják valószínűnek - mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

Miközben a könyvelők szerint a kis- és középvállalkozások reagáltak a legrugalmasabban a gazdasági változásokra, addig a nagy pénzügyi szolgáltatócégek könyvelői jelentősen veszítettek bizalmukból. Sajnos Európa több országában is beigazolódtak az említett tendenciák gazdasági következményei, emellett csökkent a közszférában dolgozó pénzügyi szakemberek gazdasági bizalma is, amely elérte a krízis mélypontján lévő szintet.

A felmérés továbbá rávilágított arra a tényre, hogy a könyvelők szerint a kormányoknak nincs igazán lehetősége arra, hogy megakadályozzanak egy újabb gazdasági visszaesést. Ennek eredményeként a kormányzatok intézkedési terveinek megítélése viszonylag pozitív maradt, mivel ezek értékelése elvált a gazdasági környezettől. Míg a megkérdezettek 38 százaléka „rossznak” vagy „nagyon rossznak” tartotta a jelen gazdasági helyzetre vonatkozó kormányzati lépéseket, addig 26 százalék megfelelőnek illetve kiemelkedőnek ítélte azokat.

Az ACCA Globális Gazdasági Kondíciók felméréséből kiderül, hogy a bizalom csökkenésének kiváltó okai a bérek kései kifizetésében, illetve a fizetésképtelenségben keresendőek. A befektetői kilátások sem túl fényesek, a jelentősebb üzleti döntéseket sorra elhalasztják a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt. A közeljövőben a megkérdezettek csupán 8 százaléka lát esélyt a befektetések növekedésére.


 

felmérés könyvelő ACCA fellendülés pénzügyi gazdaság
Kapcsolódó cikkek