Magyar gazdaság

Orbán: rég fel kellett volna venni Horvátországot az EU-ba

Esélyes, hogy Horvátország még a magyar uniós elnökség idején lezárhassa csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, a magyar uniós elnökség mindent meg is tesz ennek érdekében – nyilatkozta Martonyi János külügyminiszter a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában szerda reggel. Orbán Viktor miniszterelnök a műsorban kijelentette: az elmúlt években sok méltánytalanságot követtek el Horvátországgal szemben, és már rég fel kellett volna venni az országot az EU tagállamai közé.

Van rá esély, hogy Horvátországgal még ebben a félévében – a magyar unió elnökség alatt – lezárulnak az uniós csatlakozási tárgyalások – nyilatkozta az interjúban Martonyi János. A magyar elnökségnek ez az egyik nagyon fontos célkitűzése.

“Mindenben van egy kis bizonytalanság, de azt hiszem, a helyzet most jól áll” – tette hozzá a magyar diplomácia irányítója. Nagyon sok függ attól, hogy március 11-én a Bizottság milyen értékelést hoz ki – folytatta;  lényeges az igazságszolgáltatással, a bel- és igazságügyi kérdésekkel, az emberi jogi témákkal összefüggő fejezet, ide sorolva a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel kapcsolatos témakört is.

A műsorban szintén megszólaló Orbán Viktor miniszterelnök - aki a horvát televíziónak adott interjút zágrábi látogatás során - azt mondta: Horvátországgal szemben az elmúlt években sok méltánytalanságot követtek el és a nyugat-európaiak nem becsülik meg kellő mértékben azokat az értékeket, amiket Horvátország jelent.

“Ez egy komoly ország. Kiharcolta a függetlenségét, vért áldozott érte, fegyverrel harcolt a szabadságért, berendezkedett egy demokratikus világban, egy gyönyörű, barátságos ország. Ráadásul sok mindent átalakított, hogy az Európai Unióhoz tudjon csatlakozni. Ezt nem elismerni – szerintem hiba és méltánytalanság” - szögezte le Orbán Viktor.

Hozzátette: a horvát gazdaság számost tekintetben jobban teljesített az elmúlt években, mint például Magyarország. “Saját példánkon tudjuk, hogy Horvátországgal szemben méltányosabban kellett volna eljárni, már rég fel kellett volna venni a tagállamok közé – de most már ezen túl vagyunk, a feladat, hogy a magyar elnökség alatt a még szükséges néhány lépést meg tudjuk tenni”.

A magyar kormányfő leszögezte: reális esély van rá, hogy a magyar elnökség végéig sikerülhet lezárni a horvát csatlakozási tárgyalások menetét. “Erre reális esély van. Nem mondom, hogy biztos, mert a politika világában semmi sem biztos – de azért fogadni lehet rá már” - hangzott a magyar miniszterelnök álláspontja.

Horvátország Orbán Viktor Zágráb martonyi jános uniós csatlakozás
Kapcsolódó cikkek