Magyar gazdaság

Matolcsy: Megható ülés volt

Két történelmi jelentőségű európai uniós reform kivitelezésében ért el jelentős eredményeket az EU e hónap végén leköszönő magyar elnöksége Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint.

Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt a féléves magyar elnökséget értékelve a miniszter kifejtette: ez a két reform a nemzetközi gazdasági válságra adott átfogó válasznak mondható európai szemeszter, valamint az uniós tagországok közti koordináció megerősítését célzó gazdasági kormányzás volt.

Az idén először lebonyolított európai szemeszter lényegi része - a magyar elnök tájékoztatása szerint - azzal zárult, hogy a pénzügyminiszteri tanácsban jóváhagyták az egyes tagállamoknak külön-külön szánt, úgynevezett országspecifikus ajánlásokat, amelyek a tagországok stabilitási- vagy konvergencia-, valamint reformprogramjai alapján készültek.

Megemlítette a miniszter, hogy a magyar elnökség alatt a pénzügyi szabályozási keret javításában is jelentős előrelépést tett az EU: ötből három dossziét (a short ügyletekre vonatkozó szabályozás, a betétbiztosítási rendszerekről szóló irányelv módosítása, az egységes európai fizetési övezet szabályozása) sikerült miniszteri szinten lezárni, két kérdésben (a pénzügyi konglomerátumok felügyelete és a készpénzszállítás témájában) még folytatódik a munka.

A meghallgatáson felszólaló valamennyi EP-képviselő, köztük Sarah Bowles, a bizottság elnöke is elismerően szólt a magyar elnökség tevékenységéről. Bowles úgy fogalmazott, hogy az elnökség erőfeszítései nélkül az EU most nem tartana ott, ahol tart. A meghallgatás után Matolcsy György az MTI-nek úgy nyilatkozott: megható ülés volt, jó volt hallani, hogy a magyar elnökségről mennyire elismerően szóltak.

elnökség szemeszter EU Európai Parlament Európai Unió
Kapcsolódó cikkek