Magyar gazdaság

Összeültek a svájci jegybankárok – Megvédik a frankot

A Svájci Nemzeti Bank fenntartja a minimális árfolyamküszöböt – döntöttek a jegybank tisztségviselői a kamat-meghatározó ülésen.

Az SNB fenntartja a minimális, 1,20-as euró/frank árfolyamküszöböt. Hangsúlyozzák azt is, hogy továbbra is hajlandóak korlátlan mennyiségben külföldi devizát vásárolni.

A frank további felértékelődése súlyos hatással lenne a gazdaságra és az árak alakulására, és ezt az SNB nem tolerálná – derül ki a közleményből. Ha szükséges, akkor pedig további lépéseket tesznek a küszöbérték védelme érdekében.

A jegybank döntéshozói az ülésen változatlanul, 0 és 0,25 százalék között hagyták az irányadó kamatszintet (3 hónapos Libor).

Az SNB nem változtatott a márciusi inflációs várakozásán. Idén -0,5 százalékos inflációt vár a jegybank, 2013-ban 0,3, 2014-ben pedig 0,6 százalék lehet a pénzromlás üteme. A központi bank szerint nincs inflációs kockázat Svájcban.

Az SNB arra számít, hogy a globális gazdaság csak lassan áll helyre. Míg a feltörekvő gazdaságok jelentősen hozzájárulnak a globális növekedéshez, addig a fejlett gazdaságokban a kilábalás visszafogott. Európában a gazdasági aktivitás különösen gyenge lesz a pénzügyi és adósságválság tükrében.

Az év hátralévő részében Svájcban a gazdaság jelentős lassuláson mehet keresztül. A váratlanul erős téli időszak miatt az SNB ugyanakkor arra számít, hogy 1,5 százalék lehet a növekedés 2012-ben.

Az euróövezetben növekedett a bizonytalanság. A jegybank felhívja a figyelmet a gazdaságra leselkedő kockázatokra is. Az egyensúlytalanság növekedett a svájci jelzálog- és ingatlanpiacon az elmúlt negyedévben.

Az árfolyamküszöb védelme abszolút prioritást élvez, ezért nincs felső korlátja a devizavásárlásnak – mondta Thomas Jordan.  Az SNB elnöke hangsúlyozta, hogy az 1,20-as küszöbszint fenntartása szükséges az árstabilitás és a gazdaság védelme érdekében.

Emlékezetes, az SNB tavaly szeptemberben vezette be a küszöböt, miután az eurózóna adósságválsága miatt a frank paritás (1:1-es átváltási árfolyam) közelébe erősödött az euróval szemben. A jegybank akkor a recessziós és deflációs kockázatok miatt lépett.

Jordan azt is elmondta, ha eszkalálódik a válság, akkor további lépések szükségesek. Szavai szerint a kormánnyal közösen keresik a megoldásokat.

Frank árfolyamküszöb SNB árfolyam
Kapcsolódó cikkek