Magyar gazdaság

Egyelőre nem adott kegyelmet a görögöknek Merkel

Nem hozott áttörést a ma délben lezajlott berlini tárgyalás Angela Merkel német kancellár és Antonisz Szamarasz görög kormányfő között.

Görögország egyelőre nem számolhat azzal, hogy a trojka enyhíteni fogja az EU-IMF-hitel fejében vállalt feltételeket, és hozzájárul a megszorítások időbeli kitolásához, tette világossá Angela Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Utalt azonban arra, hogy a végleges döntéssel meg kell várni a trojka szeptemberben publikálandó jelentését is. Ebben a nemzetközi szervezetek értékelik majd a hitelprogram állását, többek között azt, mennyire sikerült Görögországnak teljesítenie az elvárásokat. Németország nem fog elhamarkodottan véleményt mondani, fűzte hozzá. Egyúttal megerősítette korábbi hivatalos álláspontját, miszerint meggyőződése, hogy „Görögország az eurózónához tartozik, és oda is fog tartozni.”

A görög kormányfő a sajtótájékoztatón ismételten kiemelte: nem pénzt kérünk, hanem „lélegzethez szeretnénk jutni”, és be szeretnénk indítani a gazdasági növekedést. Szamarasz ezzel arra utalt, hogy az általuk kért könnyítések, a megszorítások időbeli elnyújtásának a célja a recesszióból való kitörés. Az EU-IMF páros által elvárt megszorítások ugyanis még jobban visszafogták a gazdasági növekedést, és így súlyosbították a helyzetet. 

A hellén miniszterelnök úgy véli, hogy a trojka jelentése igazolni fogja: kormánya képes eredményeket produkálni. Szerinte csökkentik a költségvetési hiányt, és növelik a kabinet szavahihetőségét. A célok eléréséhez azonban arra is szükség van, hogy a gazdaság növekedni tudjon, fűzte hozzá.                

görögök euróválság
Kapcsolódó cikkek