Magyar gazdaság

Autonómok: A kormány félelmet kelt a munkavállalókban

Borsik János szerint jelentős késésben vannak a bértárgyalások, az országos bérajánlás előkészítése még meg sem kezdődött, és a kormány "megtagadta" a háromoldalú, országos szintű párbeszéd folytatását, nem akar tárgyalni a jövő évi minimálbérről és a szakmunkás bérminimumról – mondta el az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke pénteken az MTI-nek.

Hangsúlyozta: a tárgyaláson a létminimum és a közötti különbség csökkentésében, és a reálkeresetek 2 százalékos emelésében kellene megállapodni. Emlékeztetett rá, hogy az idén éves szinten 4 százalékkal csökkenek a reálkeresetek.

A kormány, Borsik János véleménye szerint ad hoc intézkedésekkel "kombinál, rögtönöz, kapkod", majd utána próbálja kiigazítani saját jogszabályait. Ez a munkavállalókban bizonytalanságot és félelmet kelt - fogalmazott. Példaként említette a Mal munkavállalóinak bizonytalan helyzetét. De bajban van a húsipar is, ami Gyulán jelentős feszültséget okoz, és a pedagógusoknak beígért bérrendezés sem valósul meg időre - sorolta.

Szükségesnek nevezte a minimálbér - nettó 60.915 forint - emelését, mivel számítások szerint a 2011-es létminimum 84 000 forint volt. Ez 2012-re az előző időszak 6 százalékos növekedését figyelembe véve már 89 000 forint, jövőre pedig 94 000 forint lesz. A minimálbér és a létminimum között az olló tehát egyre nyílik, és ha a helyzet így marad, 28 500 forint lesz a különbség - hangsúlyozta.

A szakszervezeti vezető szerint ezzel a gazdasági környezettel és gazdaságpolitikával a magyar kormány nem tud jelentős számú új munkahelyet teremteni, nemzetközi hitelessége megingott, és ez mind a munkavállalókon és családjaikon "csattan". A "lopakodó tranzakciós adó" pedig tovább rontja a munkavállalók helyzetét, és csökkenőben van az életszínvonal - hangsúlyozta Borsik János.
 

Matolcsy-csomag szakszervezet munkavállalók
Kapcsolódó cikkek