Magyar gazdaság

Oktatásügy: fideszes tagok leszavazták párttársuk módosítóját

Két olyan javaslat is átment a parlament fideszes többségű oktatási bizottságán, amely szembemegy a kormányzati oldal álláspontjával.

 A Magyar Pedagógus Kar (MPK) felállításával kapcsolatban a testület fideszes alelnöke, Pósán László azt terjesztette be, hogy mivel az új szervezet nem kamarai jellegű, nem indokolt, hogy a pedagógusok automatikusan a tagjai legyenek. A kormány nem támogatja ezt a javaslatot. „Abszurd dolog, hogy minden pedagógusként foglalkoztatott, állami intézményben dolgozó 2013 szeptemberétől automatikusan az MPK tagja legyen – nyilatkozta lapunknak a bizottság tegnapi ülése után Osztolykán Ágnes. A független képviselő felhívta a figyelmet: az még nincs rendezve, hogy mi a helyzet azokkal a nem állami, vagy a gyermekvédelmi intézményekkel, ahol sokan dolgoznak pedagógusként.
Osztolykán elmondta, hogy a családi napközikkel (csana) kapcsolatban az általa és a másik LMP-s politikus, Ertsey Katalin által jegyzett módosítást támogatta a bizottság, így javaslatukról szavazhat az Országgyűlés. Eszerint a férőhely gondok enyhítésére mégis lehetővé tennék azt az új törvénnyel szemben, hogy a kötelező óvodai nevelést 3 és öt éves kor között a csanákban is teljesíteni lehessen, ha ott van óvodapedagógus és figyelembe veszik az országos óvodai nevelési programot is.

A bizottság tegnap leszavazott egy másik fideszes kapcsolódó módosítót. Ertsey lapunknak elmondta, hogy a módosítás a nem oktatás politikusként és nem is bizottsági tag Rogán Antaltól eredt. Ennek lényege az lett volna, hogy csak a magán és az egyházi fenntartású csanákban engedélyeznék az óvodai nevelést, az önkormányzati fenntartásúakban (ilyen a csanák többsége) nem, ami Ertsey szerint „lábon lőtte volna a javaslatukat”.

Osztolykán szerint a bizottság fideszes tagjaiban még megvan a „bátorság és a jobbító szándék” szembemenni a kormányzati állásponttal. „Viszont a plenáris ülésen ezek a képviselők vagy nem vesznek részt a voksoláson, vagy pedig a frakciófegyelemnek megfelelően leszavazzák akár saját módosító javaslataikat is” – mondta Osztolykán. A köznevelési törvény tárgyalásakor közel 70 módosító javaslat született, a döntő többség fideszes képviselőktől, de a szavazás közeledtével a legtöbbet visszavonták. A bizottság fideszes tagjai tegnap megkeresésünkre nem tudtak lapunknak nyilatkozni.

Igazságtalan cafeteria

„Soha nem álltunk még ilyen közel a pedagógus életpálya-modell bevezetéséhez” – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere pedagógusnap alkalmából. Balog Zoltán szerint a cafeteria igazságtalan, ebben egyetért a szakszervezetekkel, ugyanis eddig nem minden településen adták ezt a juttatást. Hozzátette: az igazságtalanság kiigazítását szeptembertől tudják elkezdeni, ma pedig azt teszik, hogy ami eddig járt a pedagógusoknak, azt odaadják még ebben a tanévben. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben igazságosabb lesz az elosztás.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek