Magyar gazdaság

Csúcson a Ferencváros

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda-Eurokupát, miután a döntőben a zöld-fehérek a 12-6-os idegenbeli siker után hazai medencében 7-7-es döntetlent játszottak a Nagyváraddal. Az FTC vízilabda-szakosztályának vitrinjébe 19 év után került nemzetközi trófea, legutóbb 1998-ban a KEK-ben bizonyultak a legjobbnak. Egy évvel korábban az Eurokupa elődjének számító LEN-kupa döntőjében a Fradi az Újpesttel szemben maradt alul.

[caption id="" align="alignleft" width="593"]Varga Zsolt is megmártózott Fotó: Török Attila Varga Zsolt is megmártózott Fotó: Török Attila[/caption]A mostani finálé második, népligeti felvonásán Varga Zsolt csapatából a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert és a szerb világbajnok Marko Avramovic emelkedett ki, előbbi négy, utóbbi három gólt szerzett. A magyar csapatok közül legutóbb 2009-ben a Szeged ünnepelhetett európai kupagyőzelmet: a LEN-kupában bizonyult a legjobbnak.

A vízilabda – mint az öt látványcsapatsport egyike – a társaságiadó-felajánlások (TAO) kedvezményezettje. Az évente mintegy 60-70 milliárd forintos TAO-tortának a fele a labdarúgásé, 20 százalék jut a kézilabdának, a fennmaradó részen 10-10 százalékban osztozik a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong. A céges beszámolók is azt igazolják, hogy a férfiaknál idehaza kiemelkedik a 700 millió forintból gazdálkodó Szolnok, közvetlen riválisai közül az OSC-nek és az Egernek is 250–300 milliós büdzsével kell beérnie. A Ferencváros 140 millió forint körüli összegből gazdálkodhat, ez is elég ahhoz, hogy megszorítsa a dobogóesélyes riválisokat. Összehasonlításképp: az olasz sztárcsapat, a Pro Recco költségvetése éves szinten 4 millió euró, vagyis 1,2 milliárd forint körül mozog, majdnem a duplája a Szolnok anyagi lehetőségeinek.

Ferencváros tao vízilabda Varga Zsolt
Kapcsolódó cikkek