Magyar gazdaság

Hamarosan a parlament elé kerül a kormány tavaszi adócsomagja

A munkát terhelő adók, elsősorban a szocho csökkentése, a népegészségügyi termékadó emelése, a négy gyermeket nevelő nők teljes szja-mentessége – ezek várhatóan mind szerepelnek a kormány tavaszi adócsomagjában, amely már a jövő héten a parlament elé kerülhet.

A versenyképesség fenntartása és javítása érdekében kisebb átalakításokat tervez a kormány az adórendszerben – olvasható az Európai Bizottságnak benyújtott konvergenciaprogramban.

  • Az adónemek számának redukálása,
  • a szociális hozzájárulási már megkezdett csökkentésének folytatása
  • és gazdaságfehérítő intézkedések
  • lehetnek a kormány tavaszi adócsomagjában, amelyet várhatóan már a jövő héten a parlament elé terjeszt.

    A programban nem ígérnek nagy meglepetéseket – ennek nem is műfaja a konvergenciaprogram –, a kulcsszó az adórendszer finomhangolása lesz. A költségvetési mozgástér bővülésével a kormánynak lehetősége van a munkára rakódó és a beruházásokat visszafogó terhek csökkentésére, de az eszközök között szerepelteti az adóadminisztráció lebontását és a gazdaság fehérítését is.

    A hatéves bérmegállapodásnak megfelelően már júliusban tovább csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke, a jelenlegi 19,5 százalékról 17,5 százalékra.

    2020-ban következhet az újabb – 2 százalékpontos – járulékcsökkenés, ha fennmarad a 6 százalék feletti reálbér-emelkedés. De mivel ez jelentős mértékben függ az év végi bértárgyalásoktól is, lehet, hogy a szocho további csökkentése csak az őszi adócsomagban kerül a parlament elé.

    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    A kormány konkrétabb tervei szerint 2020-tól tovább mérséklődhet a kisvállalati adó (kiva) kulcsa, összefüggésben a szocho csökkentésével, és a tervek szerint emelik a belépési értékhatárt. Jelenleg a kisvállalati adó mértéke 13 százalék, az adó alapja a személyi jellegű kifizetéseknek a tőke és az osztalékműveletek egyenlegével növelt összege. A belépési értékhatár évi egymilliárd forintos árbevétel – ennek emelését tervezi a kormány.

    A cégek a kivában addig maradhatnak, amíg az árbevételük meg nem haladja a 3 milliárd forintot – a kormányzati tervek nem szólnak arról, hogy ez az értékhatár a jövőben hogyan változna.

    A cél a kiva népszerűségének növelése – most mintegy 40 ezer cég tartozik az adó hatálya alá.

    A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

    szocho adócsomag
    Kapcsolódó cikkek