Magyar gazdaság

Van még lehetőség gépbeszerzésre

Építési beruházásra egyre nehezebb uniós forrást felhasználni, technológiai korszerűsítésre viszont az év hátralévő részében is elnyerhető pályázati pénz, e téren különösen az autóipari beszállítók aktívak.

A vártnál mozgalmasabb lehet a negyedik negyedév a vállalati pályázati piacon, mivel számos uniós konstrukcióban juthat még akár százmilliókhoz egy-egy cég – mondta a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője. Kifejtette, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) elérhető felhívások többségében gépbeszerzésre nyílik lehetőség, az építési beruházások, mint például üzemcsarnok-építés vagy telephelyfejlesztés, már kisebb hangsúlyt kapnak. Emellett érdemi könnyítés a vállalkozásoknak, hogy piaci tapasztalatok szerint jóval rugalmasabbá vált a fejlesztéspolitikai intézményrendszer: egy éve legfeljebb a módosítási kérelmek 25-30 százalékát hagyták jóvá, mára ez a mutató eléri a 85-90 százalékot.

Tóth Ádám Ferenc szerint ha valaki az elhúzódó közbeszerzésre hivatkozva hosszabbítaná meg a megvalósítási határidőt, a beszerzendő géptípus tervezett cseréjét pedig szakvéleménnyel támasztja alá, pozitív elbírálásra számíthat. Nagy segítség például több száz cégnek, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások termelésikapacitás-bővítési pályázatán (Ginop-1.2.1) 18-ról számos esetben 24-30 hónapra lehetett módosítani a megvalósítás határidejét. Ennél a felhívásnál a támogatás 25 százalékát lehet építési beruházásra fordítani, ez az arány az október 30-án startoló Magyar Multi Program III.-nál (Ginop-1.2.7) viszont 45 százalék. Az utóbbinál projektenként legfeljebb 340 millió forint az elnyerhető forrás, az ECC ügyvezetője szerint a többség legalább 150-200 milliós támogatást célozhat meg. Arra számítanak, hogy különösen aktívak lesznek az autóipari beszállítók, köztük a fémipari és a gépgyártó cégek. A kkv-modernizációs pilotprogramban (Ginop-1.2.10) támogatássá is válhat a kölcsön, ha az adott vállalkozás az elvárt mértékben növekszik, de itt csak 40 millió forint a támogatási plafonérték, a szakértő szerint ez a lehetőség olyan kisebb beruházásokhoz finanszírozást kereső szereplőknek lehet releváns, akik a hitelfelvételtől egyébként sem ijednek meg.

Egy korábbi kormányhatározat miatt arra is számít a piac, hogy lesz egy újabb, 8 milliárd forint keretű kör az ipar 4.0-s felhívásban (Ginop-1.2.8), amely a kis- és középvállalkozások ipari digitalizációs fejlesztéseit ösztönözné, de sokan várnak a hitellel kombinált vállalati innovációs pályázat (Ginop-2.1.2) eredményeire is, ehhez 66,8 milliárd forint támogatást és 61,5 milliárd hitelt rendeltek. Tóth Ádám Ferenc arra a szintén nem mellékes változásra is rámutatott, hogy szeptemberről jövő januárra halasztják a vállalati komplex infokommunikációs pályázat beadási határidejét, így azok a cégek, amelyek modernizálnák az informatikai rendszerüket, nyertek néhány hónapot. A kedden megjelent, 20,4 milliárd forintos kkv-s épületenergetikai konstrukció (Ginop-4.1.4) pedig azért előnyös, mert egyrészt eléri az 55 százalékot a támogatás intenzitása, másrészt a korábbi fázisoktól eltérően már nem kötelező az elnyert összeg fix részét hőszigetelésre vagy nyílászárók cseréjére költeni, hanem akár az egészet napelemekre lehet fordítani.

B tervként az ECC ügyvezetője szerint lényegében az összes pályázó cég belekapaszkodhat még a technológiai korszerűsítést célzó hitelprogramba (Ginop-8.3.5), ha nem jut vissza nem térítendő forráshoz a többi pályázaton, hiszen a kamatmentes kölcsön legfeljebb 150 millió forintig jó eszközbeszerzési alternatíva, ráadásul elegendő 10 százalékos saját forrást felmutatni.

Ráfázhatnak az építőipari cégek

Az uniós felhívások mellett egy közkedvelt állami finanszírozású pályázat is színesíti a palettát: újabb 3 milliárd forintot különítettek el az építőipari cégek technológiaváltásának támogatására. Az előző kör után több cég azt a visszajelzést kapta, hogy jogosult a támogatásra, de a pénzt még nem kapta meg. Előfordulhat, hogy ők, ha az új felhívásra nem jelentkeznek, itt sem, ott sem jutnak pénzhez. | VG

 

Ezek is érdekelhetik