Magyar gazdaság

Eurómilliárdokat hoztak forintmilliárdokért

A német hegemóniát megtörve már a távol-keleti beruházások dominálnak Magyarországon, az elmúlt öt év tíz legnagyobb projektje 7,2 milliárd eurós befektetést hozott az országba.

Átlépte a 7,2 milliárd eurós kü­szöböt az elmúlt öt évben Magyarországra hozott tíz legnagyobb projekt értéke. A Világgazdaság annak apropóján nézte át a 2014–2019 közötti időszakot, hogy a külföldről beáramló közvetlen tőkebefektetéseket (FDI) kezelő Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) éppen öt éve kezdte meg működését. Ebben a ciklusban az állami tulajdonban lévő szervezet 454 projektet menedzselt, amelyek bő 85 ezer munkahelyet teremtettek. Ezek összértéke meghaladja a 18,8 milliárd eurót.

A legnagyobb tíz a teljes ráfordítás mintegy 38 százalékát adja.

A top 10-es listáról négy gigaberuházást az idén jelentettek be, a Magyarországra érkező FDI tehát felfutó pályán halad. Az a következtetés is levonható, hogy átrendeződik a beáramló tőke a származási hely szerint: 2019-ben már a távol-keleti befektetések domináltak itthon, megtörve a német hegemóniát.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A legnagyobb fejlesztések közül hat ázsiai – négy dél-koreai, egy-egy indiai és japán –, három németországi, egy pedig magyar hátterű.

A listát a Samsung SDI és a Mol projektje megosztva vezeti 1,2 milliárd eurós bekerüléssel. Az előbbi Gödön építi meg a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát, az utóbbi Tiszaújvárosban tervez poliolkomplexumot. Ezzel a Samsung 1200, a Mol 200 új munkahelyet hoz létre. A Samsung SDI a második körben bővít, az első még 2016 őszén indult – 300 millió euróból 600 fő foglalkoztatására tervezve –, ez a projekt zárja a top 10-es listát. A harmadik szereplő a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., amely 2016 nyarán jelentett be egymilliárd eurós gyárépítést Kecskeméten. A fejlesztéssel 2500 munkahely jön létre.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

hipa FDI Top 10 befektetés
Kapcsolódó cikkek