Magyar gazdaság

Ismét az élelmiszerek kettős minőségét vizsgálja az Európai Parlament

Biztosítani kell a tagállamok számára azokat az eszközöket, melyekkel véget vethetnek a kettős minőség a gyakorlatának.

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságában (IMCO) ma ismertette az Európai Bizottság legújabb vizsgálati eredményeit az azonos vagy hasonló márkanevet viselő élelmiszeripari termékek eltérő összetételére vonatkozóan – írja közleményében Tóth Edina fideszes EP-képviselő.

A politikus örömét fejezte ki, hogy nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minősége tekintetében. Azonban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a feltárt tények szerint a vizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek jelentős része eltérő összetételű.

Fotó: AFP

Tóth Edina felszólalásában elmondta, hogy az Európai Bizottság óvatos megközelítése mellett immáron több éve folyik a kelet- és nyugat-európai országok közötti kettős minőség és termékösszetétel vizsgálata.

A globális élelmiszeripari nagyvállalatok termékkülönbözősége következtében kialakult kettősség ellen már több alkalommal felszólalt mind a magyar kormány, mind a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja

– emlékeztetett a néppárti politikus.

Az Európai Bizottság számos eltérő, önmagával is ellentmondásban lévő véleményt nyilvánított az ügyben, sok esetben – mint ezúttal is – kellően meg nem alapozott vizsgálatok nyomán, főleg e vizsgálatok nem reprezentatív jellege miatt.

„Nem érvényesülhet kettős mérce Európa egységes piacán!” – hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelemért felelős fideszes EP-képviselő.

„Meg kell erősíteni a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok hatáskörét. Biztosítani kell a tagállamok számára azokat az eszközöket, melyekkel véget vethetnek a kettős minőség a gyakorlatának, valamint biztosíthatják, hogy a fogyasztók valós információval rendelkezzenek a termékek tartalmáról” – zárta hozzászólását Tóth Edina.

IMCO EPP élelmiszer
Kapcsolódó cikkek