Magyar gazdaság

Jelentősen nő a költségvetési mozgástér

A tartalékok 69 milliárd forinttal csökkentek az elfogadott előirányzatban a május végén benyújtott javaslathoz képest, ám a gazdaságvédelmi alapban levő 2550 milliárd forintról a kormány saját hatáskörében dönthet.

A z Országgyűlés 133 igen és 61 nem szavazattal fogadta el a 2021-es költségvetési törvény javaslatát pénteken. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a szavazás előtti plenáris ülésen ismertette a testület határozatát, amely szerint megalapozott a költségvetés végrehajtása.

A szabályoknak megfelel az államadósság csökkenése, csak a koronavírus-járvány 2021-es ismételt megjelenése fenyegetheti az előirányzat végrehajtását. Az eredeti javaslathoz képest a tervezett kiadásokat 214 milliárd forinttal megemelték, egyes tételeket viszont 122 milliárd forinttal csökkentettek, ezzel a kiadási főösszeg 92 milliárd forinttal nőtt. A tervezett bevételek szintén 92 milliárd forinttal emelkedtek.

A kisadózók tételes adójának előirányzatát 40 milliárd forinttal, míg az általános forgalmi célját 33 milliárd forinttal emelik. A KT elnöke hangsúlyozta: a tartalékok 59 milliárd forintos csökkentése szűkíti a kormány mozgásterét.

Összesen 396 milliárd forint tartalékkal kalkulál a 2021-es büdzsé, ami 69 milliárd forinttal kevesebb (a KT nem számol a céltartalékkal) a májusban benyújtott javaslatban szereplő 465 milliárd forintos előirányzatnál – derült ki a megszavazott törvényből. A 2020-as költségvetést a tervezett 1 százalékát kitevő, 495 milliárd forint tartalékkal fogadták el egy évvel korábban.

Fotó: MTI – Illyés Tibor

Az elsősorban béremelésekre elkülönített céltartalékok 10 milliárd forinttal csökkentek. A legnagyobb mértékben a gazdaságvédelmi alaphoz tartozó gazdaságvédelmi programokra elkülönített összeg apadt, a korábbi tervezet szerinti 120 milliárd forintról 68 milliárd forintra. Mintegy 52 milliárd forintot a Magyar falu programra csoportosították át, amelyre további 50 milliárd forintos átcsoportosítás után összesen már 192 milliárd forintot költhet a kormány jövőre.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság hétfői számában

tartalékok 2021 költségvetés
Kapcsolódó cikkek