Magyar gazdaság

Kétezer milliárdot várnak Bidentől

Vajon hetek vagy hónapok alatt fogadják el az új elnök beígért fiskális csomagját?

Napról napra dagadnak a várakozások az új amerikai fiskális csomagról, melynek részleteit csütörtökre ígérte Joe Biden, az USA új elnöke.

Előbb 750-1000 milliárd dolláros csomagra számítottak az elemzők, majd 1300 milliárd dollárra, míg mostanra 2 000 milliárd dollárra bővültek a várakozások.

A pár hete elfogadott 900 milliárd dolláros segélytervet, melynek révén az amerikai lakosság többsége heti 600 dolláros támogatásra lett jogosult, maga Biden is csak előlegnek nevezte. A Wall Street Journal információ szerint a heti segély csekk 2000 dollárra nőhet. Emellett a szövetségi óránként 15 dollárra emelkedhet a jelenlegi 7,25 dollárról.

Fotó: Jim Watson / AFP

Miután a demokraták a Szenátusban is többséget szereznek január végén, a találgatások súlypontja a csomag elfogadásának esélyeiről egyre inkább a bevezetés időpontjára tolódik.

Elemzők emlékeztetnek, hogy a 2009-es 787 milliárd dolláros válságkezelő csomagot Obama elnök már egy hónappal a beiktatása után aláírhatta.

Igaz, akkor meggyőzőbb volt a demokrata többség.

Míg Bush elnök adócsökkentési terve, a mostanihoz hasonló erőviszonyok mellett fél évig hányódott a törvényhozásban 2001-ben. A tavalyi első járvány csomagot pedig két hét alatt elfogadták, hogy azután a másodikon hónapokig vitázzon a két párt.

USA Joe Biden adócsomag
Kapcsolódó cikkek