Magyar gazdaság

Hatvanötmillió brit szabadult ki a karanténból

Ismét szabad az ölelés Nagy-Britanniában, a baráti társaságok pedig újra beülhetnek egy korsó sörre kedvenc pubjukban. Hétfőn újra megnyitott a brit gazdaság, ami 65 millió embernek jelent kiszabadulást a négy hónapos koronavírus-járvány miatti karanténból.

Szabadon ölelkezhetnek a britek, ellátogathatnak kedvenc pubjukba, ehetnek egy jót étteremben, vagy épp megnézhetnek egy filmet a moziban – írja a Reuters. Nagy-Britannia lakossága négy hónapig volt bezárkózásra ítélve a koronavírus-járvány miatt – ami a békeidők legszigorúbb korlátozása volt.

Az évszázad legnagyobb közegészségügyi válságában drasztikusan kiterjesztették az állami szervek jogköreit. A lezárás alatt az angol rendőrség szétverte a tüntetéseket, vallási szervezeteket számolt fel, a bulizó fiatalok pedig akár 10 ezer fontos büntetéssel is szembenézhettek.

Milliók fordítanak hátat az uniónak, hogy az Egyesült Királyságban telepedjenek le

Az 5,4 milliót is meghaladta azoknak az uniós állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz – közölte a brit belügyminisztérium.

Az újbóli szabadság sokakat tölt el izgalommal.

Mindenkit meg fogok ölelni, akit csak tudok. Megölelem a lányokat, parkokban futókat, később még az ellenem intézkedő rendőröket is. Egy igazi ölelő-bajnok leszek

– mondta a The Telegraph-nak Joanna Lumley brit színésznő.

Az eufória mellett azért még marad a szorongás az emberekben. Boris Johnson miniszterelnök az óvatos érintkezésre hívta fel a lakosság figyelmét, és emlékeztetett, hogy már Nagy-Britanniában is azonosították a koronavírus indiai variánsát, ami miatt csúszhat a júniusban várt teljes nyitás.

Együtt újabb mérföldkőhöz érkezünk a nyitás folyamatában, a következő lépés eléréséhez azonban nagyon körültekintőnek kell lennünk

– mondta Johnson.

Már tizenhét országban azonosították a koronavírus dupla mutánsát

A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel a globális adatbázisba.

Az indiai variáns (B.1.617.2) terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot Nagy-Britanniában. A brit tudományos intézmények arra számítanak, hogy a koronavírus ezen mutánsa válik dominánssá a szigeten és kiterjedtebb lesz az első változatnál, amit a brit mutáns (B.1.1.7) nevet kapta.

Újra fogadhatnak vendégeket az éttermek
Fotó: Paul ELLIS / AFP

Hétfőtől további szabályok lépnek életbe Anglia-szerte:

  • engedélyezik a szabadtéri összejöveteleke harminc főig,
  • engedélyezett két család találkozója fedett helyen,
  • újból megnyitottak a kávézók, éttermek,
  • a bentlakásos ellátásban (pl. idősotthonokban) lévő pácienseknek öt látogatója lehet,
  • az iskolákban pedig nem lesz kötelező a száj és az orr eltakarása (maszkviselet).
  • Hosszú ideje vártunk erre. Nagyon izgatott vagyok, alig várom, hogy fogadhassam a vendégeket, nagyon érzelmes pillanat lesz

    – mondta Clare Smyth, a londoni Core étterem séfje, amely épp a lezárások alatt nyerte el harmadik Michelin-csillagát.

    Az Egyesült Királyság országaiban eltérő ütemben történik a nyitás. Anglia mellett Skóciában és Walesben is életbe léptek a lazítások hétfőn, míg Észak-Írország későbbre tervezi a nyitást.

    Magas kockázatú hitelek felé löki a járvány a brit lakosságot

    Nagy-Britanniában a háztartásoknak nagyobb anyagi károkat okozott a koronavírus-járvány, mint Franciaországban és Németországban.

    A pandémia okozta sebhelyek még hosszú ideig értődni fognak. A John Hopkins Egyetem adatai szerint Nagy-Britanniában 127 679 halálos áldozatot szedett eddig a járvány, ami a legmagasabb halálozási szám Európában, és az ötödik legnagyobb világszerte – csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban hunytak el többen a fertőzés következtében.

    Tavaly a brit gazdaság három évtizedes mélypontot ért el, miközben a kormány több százmilliárd fontot költött a munkahelyek és vállalatok megmentésére, a Bank of England pedig megduplázta kötvényvásárlási programját.

    A nyitásnak köszönhetően felélénkült a A pubok, éttermek és más egységek is keresik a régi-új munkavállalókat, és az utazási társaságok is felkészültek a korlátozások feloldására.

    Csalódást keltett a várva várt brit nyitás

    A mediterrán turistaparadicsomok közül csak Portugália került fel a londoni zöld listára.

     

    brit variáns járvány LAZÍTÁS COVID-19 nyitás karantén koronavírus járvány koronavírus pubok London Boris Johnson indiai variáns Nagy-Britannia kávézók pandémia gazdasági nyitás éttermek
    Kapcsolódó cikkek