Turizmus

Csalódást keltett a várva várt brit nyitás

A mediterrán turistaparadicsomok közül csak Portugália került fel a londoni zöld listára.

Hosszú előkészületek után végül csupán 12 turisztikai célállomás került Nagy-Britanniában az első ízben összeállított úgynevezett zöld listára, azaz azon országok vagy területek közé, ahonnan a szigetország állampolgárai május 17. után karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza az Egyesült Királyságba.

A döntésre, amelyet már pénteken kihirdettek, hét elején tartott sajtótájékoztatóján maga Boris Johnson miniszterelnök is kitért.

Nem kicsi a csalódás az utazni vágyók és a légitársaságok körében, hiszen egyrészt nem ilyen kurta listára számítottak, másrészt az európai mediterrán országok közül – Gibraltárt nem számítva – egyedül Portugália került a szerencsés kiválasztottak közé – írta már vasárnap a The Mirror online kiadása.

Turisztikai szempontból érdekes lehet még Izrael vagy – nyilván korlátozott mértékben – a távoli Ausztrália és Új-Zéland is, de például a Falkland-szigetek vagy az Antarktisz közelében található és hűvös klímájáról híres Déli-Sandwich-szigetek aligha villanyozza fel a potenciális turistákat. Mondani sem kell, hogy a piros és sárga színnel jelölt destinációk lajstroma – ahonnan körülményesebb lesz a hazatérés ezután is – jóval hosszabbra nyúlik.

A repülőjegy-foglalások ennek ellenére 600 százalékkal emelkedtek két nap alatt, ám a növekmény 80 százaléka – amint várható is volt – Portugáliára esik. Az EasyJet légitársaság a bejelentésre reagálva még aznap jelentős kapacitásbővítésről számolt be a kiemelt destinációk irányában. A TUI utazási iroda pedig azt jelezte, hogy nagyon régóta nem volt már ilyen jó értékesítési napja, mint pénteken, állítólag volt olyan utazni vágyó, aki 18 ezer font (7,4 millió forint) értékben kötött le családjának szolgáltatásokat.

Fotó: Shutterstock

Gyorsan reagált Joao Fernandes, Portugália Algarve nevű régiójának idegenforgalmi vezetője is.

Boldogsággal tölt el a hír, hogy hazámat az elsők között kezdhetik el látogatni brit utazók, akiket nagyon-nagyon várunk már

– közölte.

graf vg zöld ország UK

Csalódottságának adott hangot a karcsú lista miatt Sean Doyle, a British Airways és Johan Lundgren, az EasyJet vezérigazgatója egyaránt. A légitársaság vezére ki is fejtette a Mirrornak, hogy ezt a szigort sem a tudomány, sem az eddigi adatok nem támasztják alá, és ráadásul nem következik a brit gazdasági nyitás megközelítéséből sem.

Maguk a pihenni készülő turisták a leginkább azon háborognak, hogy az olyan közkedvelt nyaralóhelyeket sem nyilvánították kellően biztonságosnak, mint amilyen például Spanyolország vagy Görögország. Steve Witt, a Not Just Travel utazási iroda menedzsere ellenben hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy például ebbe a két országba ne folyna a foglalási kampány, annak dacára, hogy mindkét ország egyelőre a sárga listán kapott helyet, akárcsak hazánk vagy Horvátország.

Magyarország számára sem lehet amúgy közömbös, hogy mikor kerül rá a zöld listára, hiszen a járvány előtti utolsó években éppen Nagy-Britannia volt Budapest esetében az első számú küldő piac, míg országosan Németország mögött a második helyet szerezte meg.

Tovább enyhít az Egyesült Királyság

Teljesültek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséhez szabott feltételek.

 

vendéglátás zöld ország nyitás turizmus Egyesült Királyság utazás
Kapcsolódó cikkek