Magyarország Európában elsőként augusztus 1-től engedélyezi a koronavírus elleni harmadik védőoltás beadását, mondta Novák Katalin a Közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs üléséről szóló tájékoztatón. A részletszabályokon egyelőre még dolgoznak – válaszolta.

Fotó: Soós Lajos

Kiemelte: az általa vezetett testület már hat ülésen vannak túl 50 előterjesztést vitattak meg, többek között a kultúra, a sport, a táboroztatás, és a turizmus is napirendre került. A meghozott döntések összértéke 80 milliárd forint körül van, ezek közé tartozik a nyelvvizsga amnesztia is.

Kampányt szerveznek a 60 év felettiek és a fiatalok oltására is.  Egyelőre csak a 18 évesek fele oltott, a 12-15 év közöttiek oltására pedig a szeptember 1- iskolakezdést megelőző két napra szerveznek kampányt.  A diákok majd az iskolákban vehetik fel az oltást, ha a szüleik ehhez hozzájárulnak.

Kiemelte: az egészségügyben dolgozók számára előírják a kötelező védőoltást, de a többségük, 90 százalékuk már most is védett.

A bölcsődefejlesztéssel kapcsolatban Novák Katalin megjegyezte, hogy voltak adminisztratív akadályok, ezért több olyan döntés született, amely egyszerűsítéseket tartalmaz. Példaként említette, hogy a családi bölcsődéknél 8 fős csoportok induljanak a 7 fősek helyett.  Kiemelte: akik bölcsődét építenek üzemeltetnek a jövőben egyszerűbb és olcsóbb lesz bölcsődét működtetni, mint korábban.

Az operatív törzs döntött az egyes típusú diabétesszel küzdő gyerekek és felnőttek esetében az inzulinpumpa támogatásáról is.  Novák Katalin elmondta, az új generációs inzulin pumpa a 18 év alattiak számára 98 százalékos, a 24 év felettiek számára 80 százalékos támogatást kap.

Támogatja, hogy a kistelepülések anyagi támogatást kapjanak a falunapok szervezéséhez. Fontos, hogy amikor az élet újraindul, akkor a helyben élők találkozhassanak egymással. A kulturális élet újraindulással kapcsolatban megjegyezte, fontos, hogy a magyar kultúra legalább annyi ember számára hozzáférhető legyen, mint a Covid-19 járvány előtt.

Július 1-től 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a Kárpát-medencei folyóiratok, jelentette be Demeter Szilárd, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Valamint a könnyűzenei szcéna számára 2 milliárd forint támogatást biztosítanak, emellett 1 milliárd forint jut a könyvkultúra és az irodalom számára is.

Valamint az operatív törzs javasolja a kormány számára, hogy a jégkorong sportággal kapcsolatban is támogassák az akadémiai rendszer működését javasolják a kormánynak.