Újabb sebességi fokozatba kapcsolt júniusban a lakossági hitelpiac: a lakossági ügyfelek összesen 136,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek, ami amellett, hogy pontosan a duplája az egy évvel korábbi mennyiségnek, új csúcsot is jelent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. A fogyasztási hiteleknél sem alakult rosszul a június: ezeknél 121,6 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki – a folyószámlahitelek nélkül – az MNB, ami 35,1 százalékos bővülést jelent 2020 júniusához képest. A fogyasztási hitelek piacán változatlanul meghatározó szerepet játszik az állami támogatás mellett nyújtott babaváró kölcsön:

ennél 52,6 milliárd forintot ért el az új volumen, szemben az egy évvel korábbi 49,3 milliárddal.

A személyi kölcsönök szempontjából sem alakult rosszul az első nyári hónap, miután a frissen megkötött, 47,7 milliárd forintnyi szerződés csaknem a duplája az egy évvel korábbinak.

Fotó: Shutterstock


Az első fél év számait vizsgálva is kedvezően alakulnak a számok, még úgy is, hogy az év első hónapjainak adatain erősen tükröződtek a koronavírus-járvány harmadik hullámának a hatásai. Az új lakáshitel-szerződések mennyiség például már meghaladta az 597 milliárd forintot, ami erőteljes, 33,6 százalékos emelkedést tükröz 2020. azonos időszakához viszonyítva. A fogyasztási hitelek piaca is kezdi utolérni magát: itt közel 610 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált az MNB, ami már néhány milliárdos emelkedést tükröz éves alapon. Utóbbiakon belül a személyi kölcsönöknél 218,7 milliárd forintot ért el az új szerződések mennyisége, ami nagyjából egyötödével nagyobb az egy évvel korábbinál.

A babaváró kölcsönöknél viszont még 8,8 százalékos visszaesést regisztrált a jegybank, 287,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett.

A háztartások hiteleinek állománya szintén tempósan emelkedik, igaz ebben jelentős a szerepe a múlt év márciusa óta élő hiteltörlsztési moratóriumnak is: június végén 8743,4 milliárd forintot ért el a portfólió mérete, ami 15,5 százalékos növekedésnek felel meg. A lakáshitelek állománya 4263,7 milliárd forintot ért el az év derekán, 12,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A fogyasztási hitelek állománya eközben közel az egyötödével, 3961 milliárd forintra hízott, amelyben meghatározó szerep jutott a babaváró-portfólió gyors ütemű, és stabil bővülésének is.

A személyi kölcsönöknél 14,6 százalékos, éves növekedést mutatott ki az állományban az MNB, így az elkönyvelt mennyiség már 1070 milliárd forint felett jár.

Az utóbbi hónapok tendenciái alapján pedig szinte biztosra vehető, hogy az év egészében is jóval erősebb évet produkál a tavalyinál a lakossági hitelpiac. A bővülést ugyanis a koronavírus-járvány nyomán kialakult, elhalasztott kereslet éppúgy fűti, mint az olyan állami ösztönzők, mint a a babaváró kölcsön, vagy az Otthonfelújítási program. Utóbbiak nyomán pedig arra lehet számítani, hogy a támogatott kölcsönök aránya tovább növekszik az új lakosságihitel-kihelyezéseken belül.