Magyar gazdaság

Sosem akartak még ennyien lakást felújítani

A GKI és a Masterplast frissen megjelent kutatása szerint rekord mértékűre növekedett a lakást felújítani szándékozók aránya és egyre többen számolnak e téren állami támogatással is.

A GKI és a Masterplast kutatása szerint sosem látott mértékűre növekedett a lakásépítési kedv az országban, akár 700 ezer otthon is megújulhat, ami 120 ezerrel magasabb az előző negyedévinél és 130 ezerrel az előző év azonos időszakában mértnél. A megkérdezettek 3,5 százaléka biztosan, míg 13,4 százaléka valószínűleg felújítaná lakóhelyét.

Fotó: Shutterstock

A felújításokat leginkább a családi házban lakók tervezik, az ő körükben 3,9 százalék biztosan, 14 százalék valószínűleg beruházna lakásába, míg a panelben lakók esetében ezek a számok csak 2,3 és 11,3 százalék, míg a tégla lakásokban lakók esetében az átlaggal azonosak.

Az előző negyedévhez képest minden település típusban és régióban nőtt a renovációs kedv. A legnagyobb mértékben Budapesten, itt a megkérdezett háztartások 18%-a készül renováltatni, szemben az áprilisi 8%-kal. A megyeszékhelyeken 12-ről 16 százalékra, az egyéb városokban 11-ről 17 százalékra nőtt a felújítást tervezők aránya, míg a községekben nem változott, maradt 15 százalékon.

A régiók között az észak-magyarországi és a dél-alföldi régió vezet, ahol 20 százalék tervez felújítást, majd következik a nyugat-dunántúli 19 és a közép-magyarországi 18 százalékkal.

A lakásfelújítást tervezők 40 százaléka számol állami támogatással az előző negyedévi 36 százalék után, ám a biztosan felújítók körében ez a megkérdezettek fele, míg a valószínűleg felújítók körében alacsonyabb.

GKI lakásfelújítási támogatás lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek