Az szja-visszatérítés valójában egy bonyolult költségvetési támogatás, akkor is, ha az lényegében negatív szja 

– olvasható a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) közleményében.

Az egyesület törvényben javasolja 

a rendeleti szabályozást mihamarabb újraalkotni. Ehhez az MKOE 10 pontos javaslatot és egyeztetési kezdeményezést juttatott el a Pénzügyminisztériumhoz, de válasz nem érkezett.

Az szja visszatérítés miatti év közbeni változtatással ismét perelhetővé válik az állam az önkéntes pénztárak által, ami jelentős összegű kártérítések kifizetéséhez vezethet – folytatódik a közlemény.

Fotó: Shutterstock

Hasonló, kirívó probléma, hogy a köztartozással rendelkezők is kapnak (előlegként) adóvisszatérítést. Így akár költségvetési csalást elkövető, adótartozással rendelkező személy is visszatérítést kaphat, előtte pedig visszadó nyomtatványt nyújthat be, vagy erre felkérhet egy könyvelőt – véli a szervezet.

Az MKOE szerint óriási lesz a nyomás a könyvelőkön, hogy a visszadó nyomtatványokat benyújtsák, illetve, hogy a jogosultak önadózói bevallással beelőzzék a NAV önkéntes előlegutalását és a tényleges adóvisszatérítést igényeljék vissza, hiszen személyenként akár 809 ezer forint múlhat rajta. Ez a nyomás szinte minden könyvelőt el fog érni, de ez korántsem üzleti lehetőségként fog megjelenni. Az üzleti élet adminisztrációjában kulcsszerepet játszó könyvelőkkel azonban ismét nem kívánt egyeztetni a Pénzügyminisztérium.

Az szja visszatérítés kapcsán várható problémákat 10 pontban foglalták össze:

  1. A NAV szja tervezete megfosztja majd a családokat az szja visszatérítéstől! A bevallásban az egymás közti megosztáshoz viszont szakértelem kell, mert a bevallás nem egy söralátét.
  2. A NAV visszadó nyomtatványán szereplő adatok eltérést mutathatnak a NAV adataihoz képest, az eltérés rendezéséről a rendelet nem szól.
  3. A családi kedvezmény egy háztartásban élés szabálya továbbra is ellenőrizhetetlen.
  4. Jár az szja visszatérítés magyar bérleti díjból származó jövedelemből is, akár Angliában élők számára is, de ezt február 15-i előlegként nem lehet azonban igényelni.
  5. A katások eSZJA bevallásra kényszerülnek, abban fogalmilag zavaros bevételként viselkedik majd lesz az szja visszatérítés.
  6. Az ekho alá tartozó vállalkozók is eSZJA bevallásra kényszerülnek, szintén bevételnek számít majd az szja visszatérítés.
  7. Az önkéntes pénztárak kártérítést követelhetnek, mert az szja visszatérítés bizonyíthatóan csökkenti majd a tagok befizetéseit (lásd: étkezési utalvány perek).
  8. Visszatartás hiányában akár egy költségvetési csalásban érintett, jelentős adótartozással rendelkező személyeknek is adóvisszatérítést kellene kiutalnia az adóhatóságnak!
  9. Tisztázni kell, hogy a rendeletben szereplő bármely okból ki nem utalt előleg esetét. Bármely indok lehet ugyanis a napsütés is!
  10. Az adóhatóságnak kiajánlást kellene közölnie 2022.02.04-ig.

Varga Mihály pénzügyminiszter már korábban bejelentette, hogy a gyermeket nevelő szülőknek visszajár a 2021-ben befizetett személyi jövedelem adójuk, aminek felső határa az átlagbér éves adótartalma.