Magyarországon 2015 és 2020 között látványosan javultak a vállalati fizetésképtelenségre vonatkozó mutatók, az eljárások száma kevesebb mint felére, 9545-ről 4293-ra esett öt év alatt, ez a pozitív trend azonban megtörni látszik

 – közölte az Euler Hermes hitelbiztosító szerdán elemzésében. 

Bujdosó Tünde, az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója a közleményben kifejtette, hogy 2021. első félévi adatok szerint az előző év azonos időszakához képest 

18 százalékos növekedés volt a magyar fizetésképtelenségi eljárások számában, várakozásaik szerint a teljes évre az emelkedés elérheti a 20 százalékot, összesen az 5151-et. 

Fotó: Shutterstock

Hozzátette, jó hír, hogy a pandémia ellenére az adat még ezzel együtt is alatta marad a 2019-es fizetésképtelenségek számának. Ennek okai között említette egyrészt a globális gazdaság vártnál gyorsabb kilábalását, amelyet a gazdaságélénkítő és beruházást ösztönző politika is erősen támogatott, másrészt az átoltottságnak köszönhető gyorsabb normalizálódást. 

Az elemzés szerint a likviditási gondoknak leginkább kitett szektor Magyarországon a turizmus és vendéglátás, ahol az idei év első hat hónapjában 190 felszámolási eljárás indult, 36 százalékkal több 2019 azonos időszakához képest. A fizetésképtelen építőipari cégek száma az idei első fél évben mintegy 40 százalékkal nőtt 2020 első hat hónapjához képest. 

Az Euler Hermes a magyar autóipari beszállítóknál is a fizetésképtelen vállalatok számának emelkedésére számít, amelyet elsősorban az alapanyagárak erős növekedése, a technológiai trendek által diktált beruházási nyomás, a globális szállítási láncok akadozása, a súlyos csiphiány okoz. 

A közlemény szerint a masszív állami beavatkozások eredményeként minden második bajba jutott cégnek sikerült elkerülni a fizetésképtelenséget Nyugat-Európában. Ennek köszönhetően az Euler Hermes Globális Inszolvencia Index, amely a vállalati fizetésképtelenségi esetek alakulását érzékelteti, 2020-ban összességében 12 százalékos csökkenést mutatott.