A GDP-arányos adósságráta 77,4 százalékra mérséklődött a második negyedévben az előző negyedévi 80,8 után 

– derült ki az Eurostat közleményéből. Az uniós statisztikai hivatal szintén közölte, hogy a nyers adatok szerint a harmadik egymást követő negyedévben mérséklődött bruttó hazaitermék-arányos deficit Magyarországon, az előző negyedévi 6,8 százalék után, ezúttal 2,5-en állt. Ugyanakkor a szezonálisan kiigazított adatok továbbra is jókora hiányt mutatnak, a 8,5 százalékos deficit a második legmagasabb volt Franciaország után.

Fotó: Shutterstock

Az Eurostat adatai szerint az euróövezetben a GDP-arányos államháztartási deficit 6,9 százalékra mérséklődött az első negyedévi 7,1-ről. A 27 tagú unióban ugyanez az adat 6,6 százalékról 6,3-re javult. Az adatok ugyanakkor nem pontosak, mivel Görögország, Horvátország, Ciprus és Olaszország szezonálisan kiigazított adatai nem szoktak szerepelni az Eurostat kimutatásaiban. A nyers adatok alapján a deficit Spanyolországban volt a legmagasabb, 10,9 százalék, majd Ciprus követte 10,5-del. Több ország is többlettel zárt, Luxemburg esetén volt a legnagyobb, 2,3 százalék.

2020 második negyedéve óta 7,2 százalékkal lett nagyobb a hazai államadósság. 

Ettől nagyobb eladósodást mutatott Görögország (15,9 százalék), Spanyolország (12,5), Málta (10,8), illetve Olaszország (9,1). 

A magyar adat így is az ötödik legmagasabb a tagállamok között.