Magyar gazdaság

Szja-visszatérítés: fontos időpont közeleg

Ha a kiutalási adatok nem állnak a NAV rendelkezésére, vasárnaptól lehet beadni a szükséges nyomtatványt a személyi jövedelemadó visszatérítéséhez. A gyermekes háztartásokat érintő kedvezmény nem hátrányos a civilszervezeteknek, mert az egyszázalékos felajánlásokat költségvetési támogatásként kapják meg az érintettek.

Nem kell aggódniuk a civilszervezeteknek, mert a személyijövedelemadó-visszatérítés nem csökkenti az 1 + 1 százalékos felajánlásokból származó bevételüket.

Amikor ugyanis júniusban a VG gazdasági csúcskonferenciáján Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ha a GDP-növekedés eléri az 5,5 százalékot, akkor a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, több civilszervezet megijedt: mi lesz az 1 százalékos felajánlásokkal? Később a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétett egy kisokost a témában, a gyakran ismételt kérdések 15. pontján pedig a „hogyan érinti az adó-visszatérítés az 1 + 1 százalékos felajánlásokat?” felvetésre ott a tömör válasz: a visszatérítés összege nem csökkenti az 1 + 1 százalékos felajánlások alapját képező adóalapot.

Fotó: Shutterstock

A kedvezményezettek szempontjából tehát ez a legfontosabb, ám a VG megkeresésére Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere részletesen kifejtette, hogyan jutnak hozzá a felajánlásokhoz a civilszervezetek, és persze az egyházak. 

„Bár előzetesen valóban nem volt egyértelmű, hogy a civilszervezeteknek történő felajánlást hogyan érinti a gyermekes családok személyi jövedelemadó-visszatérítése, a vonatkozó kormányrendelet úgy rendezi ezt a kérdést, hogy a magánszemélyek az 1 + 1 százalékot a visszatérítés nélküli jövedelmükből ajánlhatják fel, a különbözetet pedig költségvetési támogatásként kapja meg a kedvezményezett. Tehát az 1 + 1 százalékos felajánlását végeredményben nem érinti negatívan a személyijövedelemadó-visszatérítés, mivel a visszatérítés nélküli befizetett személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról ugyanúgy rendelkezhetünk, mint korábban, a költségvetés pedig a jelenlegi rendeleti szabályozás alapján támogatásként majd kifizeti a kedvezményezettnek a különbséget” – magyarázta a szakember.

A tíz legtámogatottabb civilszervezetnél egyébként nincs változás a szeptemberben közzétett adatok szerint. 

Továbbra is a gyermekek testi, szellemi fejlődését elősegítő, illetve az állatvédelemmel foglalkozó alapítványok a legnépszerűbbek. 

Fotó: VG

A VG korábbi összegzése szerint megállt a civilszervezeteket támogatók körének évek óta tartó szűkülése: míg 2015-ben 2,2 millió személy rendelkezett úgy, hogy felajánlja adója 1 százalékát, 2020-ban már csak 1,6 millió, idén azonban megfordult a trend, és 1 millió 660 ezer magánszemélytől érkezett támogatás. A felajánlott összeg is emelkedett, mégpedig 9,6 milliárdról 10,5 milliárdra.

Az egyébként nagyon is aktuális téma, hiszen ha a jogosult nem kap családi pótlékot, kiutalási adatok sem állnak a rendelkezésére, így a magánszemélynek erről nyilatkozatot kell beadnia. A VISSZADO nevű nyomtatvány október 31-től, vasárnaptól egészen december 31-ig érhető el a hivatal honlapján. Sikeres beadás esetén a NAV február 15-ig kiutalja a visszatérítést. Akinél a jogosultság a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, az automatikusan megkapja az összeget.

A gyermekes háztartások összességében 600 milliárd forint többletpénzhez juthatnak jövő év elején, ami 0,5 százalékkal dobhatja meg a gazdasági növekedést.

civil szervezet család szja
Kapcsolódó cikkek