Magyarország

A Központi Statisztikai Hivatal ma teszi közzé a külkereskedelmi mérleg végleges adatait szeptemberre vonatkozóan. Az előzetes adatok szerint szeptemberben az euróban számított értéke 0,6 százalékkal kisebb, az importé 12 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakában mértnél. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,2 milliárd euróval romlott. Augusztushoz viszonyítva a kivitel értéke 24, a behozatalé 14 százalékkal nőtt. Az export euróértéke 6,3, az importé 12 százalékkal magasabb volt a 2019. szeptemberinél.

Eurózóna

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzéteszi az eurózónás tagállamok munkanélküliségi adatait. A munkanélküliségi ráta októberben mérsékelten, 7,3 százalékra csökkenhetett az elemzők szerint az előző havi 7,4 százalékról, éves összehasonlításban. Az eurózónában májusban még 7,9 százalékos munkanélküliségi rátáról számoltak be, vagyis a trend egyértelműen javuló, noha az elmúlt hónapokban már nem tudott tovább csökkenni, és jellemzően 7,4 körül mozgott a mutató.

Amerikai Egyesült Államok

Friss információkat tesznek közzé ma a tengerentúlon a foglalkoztatás alakulásával kapcsolatban. A tartós munkanélkülisegély-kérelmek száma az előző héten kétmillió körüli szinte csökkenhetett novemberben, ami nagyjából 48 ezres mérséklődés az előző hónap azonos időszakához képest. A friss munkanélküli-kérelmek száma pedig az elemzői várakozások szerint 240 ezerre emelkedhetett az előző időszakra jellemző 199 ezerről.

Zöld-foki-szigetek

Afrikai államfők, miniszterek, a magánszektor vezetői, fejlesztési szakértők és akadémikusok gyűlnek össze a Zöld-foki-szigeteken, az afrikai gazdasági konferencián. A rendezvényen arra fognak összpontosítani, hogy új módszereket dolgozzanak ki a koronavírus okozta válság utáni afrikai fellendülés finanszírozására és a gazdasági fejlődés felgyorsítására. Megvitatják továbbá az afrikai pénzügyi rendszerek reformjait, és felmérik egy új adósságválság kockázatát.

Lengyelország

Az legfelsőbb bírósága véleményt nyilvánít Magyarországot és Lengyelországot érintő ügyekben. Az Európai Unió Bíróságának azt kell megállapítania, hogy megfelelő jogalapon fogadta-e el az Európai Parlament a költségvetés végrehajtásával összefüggésben elkövetett jogállamisági elvek megsértésével szemben védő mechanizmust, és hogy az összeegyeztethető-e az elsődleges jog számos rendelkezésével. A bíróság plenáris ülést fog tartani, mivel ez a „kivételes jelentőségű” ügyek eldöntésére alkalmas bírói formáció.