Idén nemcsak a tavalyinál, de az átlagos, sőt az influenzajárványos éveknél is sokkal nagyobb az influenzaveszély. Minden racionális érv még inkább a védőoltás mellett szól 

– véli dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője. Hozzátette: a negyedik Covid-hullám és az omikron variáns miatti kiszámíthatatlanság pedig azt is indokolttá teszi, hogy aki tervezi az influenza elleni oltást, az minél előbb cselekedjen.

Fotó: Shutterstock

Európában már megjelent

Az influenzavírus Európában már megjelent Horvátországban, Hollandiában, Oroszországban, Skóciában Írországban, Svédországban, sőt, Macedóniában az influenza B-vírust is azonosították. 

Magyarországon egyelőre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) influenzafigyelő szolgálata még nem azonosította egyetlen betegnél sem az influenzavírust. 

Szakmai prognózisok szerint súlyos lehet az idei influenzajárvány, részben a tavaly a járványügyi korlátozások miatt elmaradt influenzaszezon, részben az idei, koronavírussal kapcsolatos, enyhébb korlátozó intézkedések, részben a megjelent új influenzavírus-törzsek miatt. A védőoltás hatékony eszköz a halálozások és a súlyos megbetegedések megelőzésére. Idehaza többféle oltóanyag is hozzáférhető, érdemes az oltást minél előbb beadatni az egészségügy várhatóan fokozódó terhelése miatt; az influenza és a Covid–19 elleni oltás egymáshoz közeli időpontban is beadható – tette hozzá a szakember.

Akár a lakosság harmada is megfertőződhet

Évente jellemzően a magyar lakosság 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal. Tavaly ez az arány  gyakorlatilag nulla volt, idén viszont az előrejelzések 30-40 százalékos, rendkívül magas fertőzöttségről szólnak, ezért a védekezési stratégiát is ehhez kell igazítani – mondta dr. Ócsai Lajos.

A szakember szerint az idei nagyobb influenzajárványra vonatkozó előrejelzéseket az indokolja, hogy tavaly nem volt influenzajárvány, így az a szokásosnak mondható 15-20 százaléknyi beteg, aki egy átlagos évben a kórokozóval megfertőzve időleges védelmet szerez, nem találkozott a vírussal. Őket most hozzá lehet adni ahhoz a mennyiséghez, akik egy átlagos évben, átlagos intenzitású járvány esetén megfertőződnének. Az influenza a mutációk révén minden évben változik valamennyit, így egy adott évben szerzett védelem minden további esztendőben valamivel gyengébb, idővel pedig teljesen „elkopik”. Aki tavaly nem szerzett védettséget, az idén ugyanúgy fogékony a vírusra, mint akinek a védettsége mostanra fogyott el. Idén a fertőzésveszély nagyjából a kétszerese a szokásosnak, ebben a helyzetben különösen fontos az influenza elleni védőoltás. Magát az oltást különösen az teszi még indokoltabbá, hogy az idei szezonban egyszerre lesz jelen a koronavírus és az influenza. A két betegség párhuzamosan vagy egymás után jelentkezve – esetleg egy bakteriális tüdőgyulladással kombinálva – a legerősebb immunrendszert is próbára teszi, a nagyobb kockázatú csoportokra pedig kiemelt veszélyt jelent. 

Az influenzának is vannak poszttünetei

A védőoltásnak itt is – akárcsak a Covid esetében – a súlyos megbetegedések és a halálozások megelőzésében van kulcsszerepe: a halálozás megelőzésében ez a leghatékonyabb, a súlyos esetek kialakulásának megelőzésében pedig a második leghatékonyabb eszköz. Amennyiben az emberek között cirkuláló vírus megegyezik a vakcinában lévő törzzsel, akkor az oltás hatékonysága 70-90 százalékos. 

Közvetlenül influenzában nagyságrendileg 88-100 ember hal meg évente, ám az influenzajárványos években tapasztalt többlethalálozás ennél jóval nagyobb, eléri az évi 5-7 ezer főt. Az influenzának is van rengeteg poszttünete: 

a stroke valószínűsége a hatszorosára, az infarktus és más súlyos szív- és érrendszeri betegségeké az 5–10-szeresére nő influenza után

 –mondta dr. Ócsai Lajos. 

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Magyarországon jelenleg háromféle influenza elleni vakcina érhető el, mindhárom a klasszikus oltásiskola „terméke”. 

A magyar vakcina teljes elölt (inaktivált) vírust tartalmaz, és van benne konzerválószer, illetve adjuváns (az elölt vírust az immunrendszernek „bemutató”, az immunválaszt erősítő anyag) is. A francia vakcina úgynevezett proteikus szer, csak az antigéneket és inaktivált vírusból származó minimális sejtanyagot tartalmaz, konzerválószer- és adjuvánsmentes.  A harmadik elérhető vakcina orrspray formátumú, élő, legyengített vírust tartalmaz, és elsősorban egészséges immunrendszerű gyermekeknek adható. 

Mindhárom vakcina vényköteles. A magyar oltóanyag a háziorvosnál érhető el ingyenesen. A francia a patikákban férhető hozzá. A magyar gyártásúból 1,3 millió adag áll rendelkezésre, a franciából további 200 ezer érhető el patikai forgalomban. Egy átlagos évben általában 600-700 ezer ember oltatja be magát idehaza influenza ellen. Tavaly relatíve sokan, 1 244 000-en vették fel az oltást, részben azért is, mert akkor még nem léteztek Covid–19 elleni vakcinák, így sokan ezt tartották egyfajta lehetséges védekezésnek.