A tavalyi év utolsó hetében sem azonosították az influenzavírust a megfázásos tünetekkel jelentkező betegeknél, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) influenzafigyelő szolgálatának adataiból. Hozzáteszik, hogy az 52. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

Fotó: CHRISTIN KLOSE / AFP

A betegek többsége 15–59 év közötti volt

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2021. december 27. – 2022. január 2. között az országban közel 6200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

E betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: 15 százaléka 0–14 éves gyermek, 36 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. 33 százalékuk a 35–59 évesek, 15,9 százalékuk  pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az 52. naptári héten összesen 20 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 5 minta vizsgálata, és a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 15 mintában influenzavírust az elvégzett vizsgálatok során nem azonosítottak.

Már október óta elemzik a mintákat

2021 októbere és decembere között összesen 515 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, 3 főnél igazoltak influenza A(H3) vírus okozta fertőzést. Százhuszonhat megbetegedés hátterében RSV, nyolc esetben adenovírus-fertőzés állt. A kórházakban kezdeményezett, diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok eredménye 2 esetben influenza A-vírusra, 87 minta esetében légúti óriássejtes vírusra (RSV) pozitívnak bizonyult – írja az NNK.