Elsősorban a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusának tulajdonítható a forint 2022-es erősödése 

– hangsúlyozta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője. A közgazdász elárulta: 

a 370-es eurós szint az, amely itthon kiveri a biztosítékot. 

Fotó: Szajlai Csaba

A szakember a VG podcastjában kifejtette, hogy személy szerint még örülne is egy további forinterősödési hullámnak, miután a 2021-es esztendő megtépázta a hazai fizetőeszköz árfolyamát, de ha marad a mostani 355–360-as sáv, azzal is „elmuzsikál” a magyar gazdaság. Jelezte, hogy a „levegőben van” még néhány emelés, és a 2021-es tapasztalatok alapján a 370-es eurós szint az, amely itthon kiveri a biztosítékot.

Kitért arra is, hogy a holnap megjelenő inflációs adatból majd kiderül, tetőzött-e Magyarországon az vagy sem. Ugyanakkor az év hátralévő részében – a kormány antiinflációs törekvéseinek is tulajdoníthatóan – mérsékelt lefutása lesz az áremelkedésnek, és a következő években érhetjük majd el a jegybanki inflációs célszámot.

Hozzátette:

tavaly alulról súrolhattuk a 7 százalékos növekedési ütemet, amelyre a rendszerváltoztatás óta még nem volt példa, s az idén is dinamikusan bővülhetünk, több mint 5 százalékkal. 

A jelenleg zajló központi kifizetések pedig nem borítják meg a költségvetést, miután erőteljes a GDP-gyarapodás, valamint az általános forgalmi is „sokat hoz majd vissza”. Az euró bevezetésével kapcsolatosan a szakember azt mondta: a közös uniós pénzt valószínűleg a csehekkel és a lengyelekkel együtt honosítjuk meg. Miközben az eurónak vannak előnyei is, addig onnan kezdve lőttek a monetáris politikának. S az euróövezetből, gondoljunk csak a görögökre, már nincs visszatérés – mondta Regős Gábor. 

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast