A legnagyobb összeget, 5,2 milliárd forintot a látás-visszaállításban úttörő eljárást kifejlesztő Roska Botond neurobiológusnak és Rózsa Balázs orvos-fizikusnak, a mikroszkóptervező és -gyártó Femtonics Kft. alapítójának a nevéhez fűződő BrainVision Center tudás- és kompetenciaközpont számára ítélte meg a kabinet. 

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap terhére biztosítandó forrásból ebben az évben 3,9 milliárdot utalnak a tudományos centrumnak, melynek fő feladata a látás-helyreállítást célzó, valamint más központi idegrendszeri betegségek diagnózisát és terápiáját elősegítő alapkutatások előkészítése.

Ugyancsak az NKFI Alapból kap újabb forrást, másfél milliárd forintot a Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ, amelynek célja a vér „molekuláris ujjlenyomatának” mérése újgenerációs molekuláris diagnosztika kifejlesztésére, az egészségi állapot monitorozásra és betegségek felismerése érdekében.

A határozat alapján a kutatói utánpótlás-nevelés szintén jelentős többletforráshoz jut. Ennek részeként az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) meghirdetését és megrendezését 2022 és 2026 között minden évben félmilliárd forinttal segíti a kormány. Emellett több mint négymilliárddal nő a Kooperatív doktori program, másfél milliárddal pedig a Limitless Future – Határtalan jövő program büdzséje.