Úgy tűnik, hidegen hagyja a magyarokat egyes horvát vendéglátók elutasítása: a Szallas.hu szállásfoglaló oldal legfrissebb online kutatása szerint a magyarok kétharmada tervez Horvátországban nyaralást. 

Az idén megtett aktív foglalások száma csaknem ötszöröse a tavalyi év hasonló időszakában beérkezett foglalásokénak, de egyelőre 23 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben ugyanekkor. A foglalási érték azonban már 5,5-szöröse a 2021-es szintnek, és 1 százalékkal nőtt 2019-hez viszonyítva. A foglalási darabszám és értékváltozás közötti különbség legfőbb oka, hogy megnőtt a magasabb kategóriás szállások kereslete, és az áremelkedés is növeli a foglalási értéket – fejtette ki a közleményben Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

A foglalások hosszában is látható enyhe emelkedés a korábbi évekhez képest. A pandémia előtt januárban érkezett a legtöbb foglalás, ez eltolódott a nyár felé a járvány és a háború okozta bizonytalanság miatt. Éppen ezért a Szallas.hu szakértői szerint akár megdőlhet a 2019-es szint is.

Fotó: YURI CORTEZ

A magyarok legkedveltebb úti célja az Isztriai-félsziget, Dalmácia-Split régió és a Kvarner-öböl

– mondta a közlemény szerint Herceg Ivana, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója. A legtöbben augusztusban és júliusban utaznak, és 5-7 éjszakát töltenek el. A Horvátországba indulók csaknem fele apartmant, 18 százalékuk  4-5 csillagos hotelt keres. 

Tourists swimming at Buza Bar, aka Cafe Buza, Dubrovnik, Croatia
Fotó: Matthew Williams-Ellis

Népszerűek még a 2-3 csillagos szálloda (16,2 százalék) és a panzió/vendégház (15,5) kategóriák is. A többség ellátás nélküli opciót, harmaduk félpanziót és 15 százalékuk csak reggelit választ. A teljes ellátást csak a válaszadók 6 százaléka igényli.