Hét megye 252 településén folytatódik hétfőtől a szúnyogirtási program – közölte hétfőn a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A szakemberek Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken gyérítik a rovarokat – írta a kommüniké.

A munkavégzésről az önkormányzatok minden esetben értesítést kapnak, a tervezett időpontok, a kezelt területek térképes ábrázolása pedig megtalálható a katasztrófavédelem honlapján – tették hozzá.

2020.07.15. Győr Szúnyoggyérítés  Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Mint írták: a melegedő időjárás kedvez a szúnyogok szaporodásának, ám az eltérő csapadékviszonyok miatt a megjelenésük országszerte nagyon változó. Az elmúlt hetekben a Duna mentén jellemzően kisebb, jól megközelíthető tenyészőhelyek alakultak ki, ezek zömét feltárták és eredményesen kezelték a szakemberek. A Tiszán és a Bodrogon ugyanakkor több kisebb árhullám vonult le, emiatt a szúnyogok számára ideális élőhelyek jöttek létre, és tömegesen keltek ki a lárvák.

A napokban autóra szerelt permetezőberendezésekkel juttatják ki a szúnyogirtó készítményt permetfelhő vagy -köd formájában.

A nagyon kis mennyiségben kijuttatott irtószer emberekre, háziállatokra, növényekre ártalmatlan, csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, a kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A szúnyogirtást késő este és éjszaka végzik a települések belterületén – zárult az OKF közleménye.