Tavaly összesen 108 millió forint bírságot szabtak ki kül- és belterületen az allergiások millióinak életét megkeserítő gyomnövény, a parlagfű miatt – közölte a VG-vel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiszabott növényvédelmi bírság a hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat: 2020-ban 127,5 millió forint büntetést szabtak ki a gyomnövénnyel fertőzött területek miatt, míg egy évvel korábban még 136 millióra bírságolták a szabálysértőket. 

2020.09.03. Lovasberény Illusztráció Parlagfű, allergia és a megfázás - hasonló tünetekkel Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A legmagasabb bírság egymillió forint volt

Azt tapasztalják a Nébihnél, hogy a gazdák tudatosabbak, jobban odafigyelnek arra, hogy a területükön lehetőség szerint ne érje el a parlagfű a virágbimbós állapotot, hiszen a hatályos jogszabályok szerint ekkor már növényvédelmi bírságot kell kiszabni. Kérdésre válaszolva azt írták, a bírság mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg. A gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén 15 ezertől 5 millió forintig büntetnek. 

A maximum bírságot tavaly egyetlen esetben sem rótták ki, a hivatal adatai szerint a legmagasabb büntetési tétel egymillió forint volt.

Ez egyébként magasnak számít, hiszen 2020-ban a gyomnövény miatt kiszabott csúcsbírság összege mindössze 150 ezer forint volt. 

Érdekesség, hogy belterületen tavaly összesen 1,5 millió forintra büntették a szabályszegőket, egy évvel korábban pedig 8,5 millió forintra. Esetszámok tekintetében is történt változás: míg tavaly összesen 2110 bírsághatározat született, addig egy évvel korábban félezerrel több. 

Drónt nem vetnek be

A tavaly elindított Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül összesen 2816 észrevételt tettek, a legtöbb bejelentés Pest megyéből érkezett tavaly és tavalyelőtt is. A Nébih tájékoztatása szerint a súlyos allergiás tüneteket okozó gyom felderítéséhez nem használnak drónt, ez egyébként is a kormányhivatalok feladata. Korábban voltak a drónok bevetésére irányuló kezdeményezések, de a légi jármű üzemeltetési költsége relatíve magas, ezért elvetették a használatát.

2021.07.01. Szeged Drónnal és repülővel deríti fel a parlagfüves külterületeket a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal. Aki virágzás előtt nem gyomlálja ki az allergén növényt, bírságra számíthat. Fotó: Kuklis István KI Délmagyarország
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Kétmillió allergiás

Magyarországon minden ötödik ember allergiás, és a számuk folyamatosan nő. Allergiagyógyszerekre, antihisztaminra, orrsprayre évente 40-50 milliárd forintot költenek a pollenérzékenyek, de legalább ennyit kifizetnek allergológusra is – mondta a VG-nek Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület elnöke. A civilszervezet vezetője szerint szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a parlagfűvel szennyezett területeknek csak kevesebb mint 1 százalékát találják meg, és még ezeken a helyeken sem biztos, hogy beindul a közérdekű védekezés.