Meg kell erősíteni az alapellátást a most kezdődő kormányzati ciklusban, hogy a háziorvosok minél több terhet tudjanak levenni a szakrendelőkről, kórházakról – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádióban.

Pécs  Orvos, vizsgálat, háziorvos 2009.07.20.  Orvos, vizsgálat, háziorvos  Laufer László  2:110   Credit Dunántúli Napló
Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló

A kormány januárban jelentette be, hogy a háziorvosok is béremelést kapnak, ennek mértékét attól tették függővé, hogy milyen formában vállalnak praxisközösséget, azaz milyen szorosan működnek együtt. Az egy telephelyen vagy egy járáson belül egymás közelében működő körzetekben legalább 5, maximum 10 orvosból álló praxisközösségeket a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás nyújtása érdekében hozták létre.

Összesen 319 praxis van

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető, háziorvos szerint a 319 praxisközösség szilárd alapot jelent, ugyanakkor fontos, hogy a következő időszakban bővüljön az ezeknél elérhető szolgáltatások száma és hangsúlyosabb legyen a prevenciós munka. 

Meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva, ez valószínűleg nem optimális – tette hozzá a kollegiális vezető. 

Meg kell teremteni annak a feltételét, hogy a legtöbb beteg ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátásban megtörténjen, ez pedig tehermentesítené a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást is.

Békássy Szabolcs azt mondta, az a cél, hogy az a háziorvos, akinek például diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, és ne kelljen a szakrendelőbe küldenie.