Úgy tűnik, hogy az OMV finomítói problémáját Magyarország tudja csak megoldani: stratégiai készleteket szabadítanak fel itthon, hogy ne alakuljon ki nagyobb üzemanyaghiány. A probléma globálisan is jelentkezik: nincs annyi késztermék a piacon, mint amennyire szükség lenne. Így az olaj ára stabilan tartja magát a 120 dollár feletti szinten egész héten – írja a Holtankoljak. 

A forint sem remekelt a múlt héten, közel 4 százalékot gyengült a dollárral szemben, az árfolyam már közelít a 380 forinthoz.

A hazai üzemanyagárak szépen kúsznak felfelé: egy hét alatt a gázolaj ára például 80 forinttal emelkedett literenként. A Holtankoljak szerint a héten is a forint gyengülése miatt újabb áremelés várható a piacon. A 480 forintos hatósági ár továbbra is érvényben van a mezőgazdasági gépek és a magyar forgalmival rendelkező járművek esetében. 

2022.05.27. Budapest Benzinár illusztráció Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A piaci árak viszont soha nem látott szintre emelkedtek, hiszen a 95-ös benzin ára már 770 forint felett van, a gázolaj átlagára pedig 800 forint literenként. 

Így a külföldiek már európai árszinten tankolnak nálunk is, illetve a hazai szállítmányozó cégek is kénytelenek a 800 forintos gázolajat tankolni – írja a szakportál.